Domů Aktuality Druhý den prezidentské návštěvy začal v Kraslicích

Druhý den prezidentské návštěvy začal v Kraslicích

​Dalším městem, kam zavítal prezident republiky v rámci návštěvy regionu, byly Kraslice. V místním domě kultury na něj i na hejtmanku Janu Mračkovou Vildumetzovou čekalo vedení města a nechybělo ani oblíbené setkání s občany na náměstí. Následně oba zamířili do restaurace Hraničná, kde byl již připraven slavnostní oběd s významnými podnikateli. Druhý den návštěvy bude zakončen výjezdem do Aše.

V Kraslicích přivítal prezidenta i hejtmanku starosta Roman Kotilínek. Město s téměř sedmi tisíci obyvateli navštívil Miloš Zeman podruhé, naposledy zde byl před čtyřmi lety. Během setkání se zastupiteli i s představiteli přilehlých obcí společně hovořili nejenom o dostavbě dálnice D6, ale i o opravě místních komunikací. Hejtmanka informovala o tom, že na tyto účely má kraj v letošním roce vyčleněno 80 milionů korun a dalších 150 milionů by mohlo být použito z přebytku hospodaření z uplynulého roku. Mezi úseky silnic, které se dočkají nového povrchu, patří samozřejmě i ty na Kraslicku. Poté společně diskutovali například o obchodu s chudobou či vybudování nových bytů ve městech a obcích, na něž chce kraj získat prostředky z programu RE:START.

Po ukončení setkání se oba přesunuli na náměstí, kde je již netrpělivě očekávali místní obyvatelé. Řeč byla o nelegální migraci, ale zazněl i dětský dotaz, a sice co má prezident společného s premiérem Andrejem Babišem. Odpověď byla jasná, a to pracovitost. Miloš Zeman obdržel od občanů také řadu originálních dárků. Z návštěvy Kraslic si odveze například knihu prezidentských bonmotů, které lidé z vietnamské komunity nechali přeložit do vietnamštiny, nebo obouvací lžíci dlouhou 80 centimetrů. Tu vyrobili žáci zdejší střední školy.

Následně delegace zamířila na slavnostní oběd s významnými podnikateli do nedaleké restaurace Hraničná. Mezi hosty nechyběl například jednatel společnosti Witte Nejdek Tomáš Michal, který s prezidentem hovořil o rozvoji firmy. Ta již není vnímána pouze jako klasická montovna, ale také jako místo, kde se věnují vývoji produktů a jejich testování. Se zástupcem Sokolovské uhelné Jiřím Pöpperlem pak hlava státu rozbírala dopady útlumu těžby i to, že firma v této souvislosti založila 20 dceřiných společností, které se ubírají jiným směrem. U stolu však nezasedli pouze zástupci renomovaných podniků s dlouholetou tradicí, ale také nově založených firem. S úspěchy se pochlubil Petr Lisa, jednatel kraslické společnosti Motorsport Simulator. Firma, která se řadí mezi špičky v oboru, vyrábí simulátory, na nichž trénují závodní teamy i jednotlivci z celého světa.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 20. 3. 2019 - 16:40