Domů Aktuality ​Jak trénovat naši paměť, prozradí konference

​Jak trénovat naši paměť, prozradí konference

​Krajská knihovna Karlovy Vary dnes hostí konferenci pod názvem „Den zdravého mozku a paměti“. Akci, jež je určena odborné i laické veřejnosti, zahájil krajský radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslav Bradáč. Program plný zajímavých přednášek bude probíhat až do večerních hodin, vstupné je zdarma.

„Pro mnohé z nás je velkým strašákem Alzheimer, který se s demografickým stárnutím populace stal čím dál tím častějším onemocněním. Předejít této chorobě zcela nelze, ale můžeme její příznaky oddálit. Jednou z možností je pravidelné trénování mozku a právě s tím by nám měla dnešní konference pomoci. Jako krajského radního pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy mne pak zejména těší, že organizátoři nemysleli jenom na nás, starší ročníky, ale že dnes zazní také příspěvky, díky nimž se dozvíme, jak přistupovat k dětem s vysokým IQ či jak pomoci dětem s poruchami učení,“ uvedl radní Jaroslav Bradáč.

V rámci celodenního programu zazní přednášky od renomovaných odborníků. Posluchači se seznámí s novinkami v oblasti výzkumu mozku, paměti a efektivního učení pro 21. století. Známý český neurolog Pavel Kalvach z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady například pohovoří o změnách mozku ve stáří a demenci. O dostupné péči pro osoby s Alzheimerem v Karlovarském kraji pak bude mluvit Pavla Andrejkivová ze společnosti Ladara. Jak trénovat paměť a zdravý mozek naopak prozradí specialista Aleš Procházka a metodu EEG Biofeedback přiblíží terapeutka Eva Kolářová. Účastníci konference si budou moci nechat otestovat IQ nebo zdarma vyšetřit paměť a tlak.

Konference je součástí „Národního týdne trénování paměti“, který pořádá Česká společnost pro trénování mozku a mozkový jogging, a navazuje na celosvětovou akci „Týden uvědomění si mozku“ a akci Akademie věd ČR „Týden mozku“. Hlavními organizátory jsou spolek Biblio Karlovy Vary a Krajská knihovna Karlovy Vary. Více informací najdete na těchto internetových stránkách.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 14. 3. 2019 - 11:14