Domů Aktuality Tvůrci maskota dětské zimní olympiády převzali ceny

Tvůrci maskota dětské zimní olympiády převzali ceny

​​V lednu 2020 bude Karlovarský kraj hostit historicky poprvé Hry IX. zimní olympiády dětí a mládeže ČR. Právě proto v tomto týdnu zasedal na krajském úřadě řídicí výbor olympiády, během něhož řešili zástupci kraje a Českého olympijského výboru stav přípravy akce. Už nyní je také známá podoba olympijského maskota. Sportovce i návštěvníky olympiády bude na každém kroku provázet veselá a čiperná lázeňská veverka.

Autorkou vítězného návrhu maskota se stala patnáctiletá Radka Vysloužilová z Chebu. „Bylo to velmi těžké rozhodování, do soutěže o podobu maskota nám přišlo 216 krásných prací a museli jsme se sejít několikrát, abychom se shodli na vítězném návrhu. Nakonec jsme vybrali dva finalisty, lázeňskou veverku, která je jedním z typických symbolů našeho kraje a navíc určitě potěší malé i velké fanoušky i sportovce. Právě tento návrh zvítězil. Druhým finalistou byl permoník, který do regionu spjatého s hornictvím určitě také patří. Chtěla bych moc poděkovat všem, kteří se soutěže zúčastnili, a budu se těšit, že se s řadou z nich během olympiády potkáme,“ uvedla Jana Mračková Vildumetzová, hejtmanka Karlovarského kraje. Autorka vítězného maskota i druhý z finalistů, Vojtěch Moutelík ze Sokolova, získali tablet a další dárky.

Podobu olympijského maskota nechal kraj převést do grafické podoby a spolu s tím nechal vytvořit kompletní grafický manuál, který zahrnuje logo a další soubor grafických prvků, jež se během olympiády budou využívat. „Kvalita a originalita návrhů nás mile překvapila, k realizaci jsme vybrali grafický manuál Kateřiny Nováčkové, studentky Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech,“ dodal Jaroslav Bradáč, krajský radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy. Finanční ocenění získalo celkem 5 autorů grafického manuálu.


„Těší mě, že možnost vytvořit maskota, který je vždy tím nejvýraznějším symbolem Olympiády dětí a mládeže, dostaly místní děti. Jsou to často vrstevníci účastníků akce a možnost být tímto způsobem součástí je pro ně o to větší motivací přijet sportovcům fandit,“ ohodnotil vítězného maskota místopředseda ČOV Filip Šuman a doplnil, že zájem o akci v posledních letech narostl nejen v počtu zájemců o účast, ale také u sportovních fanoušků. „Olympiáda dětí a mládeže za svou šestnáctiletou historii nikdy neměla tak velkou pozornost veřejnosti, jakou má od roku 2017 díky živým přenosům České televize. Je proto v našem zájmu poskytnout pořadatelskému kraji maximální podporu, abychom společně mohli představit účastníkům i fanouškům sportovní akci té nejvyšší kvality a pro mnohé i zážitek na celý život,“ řekl Šuman.

Výsledky soutěže o podobu maskota Her IX. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2020:

1. místo – Lázeňská veverka – autorka Radka Vysloužilová, Cheb 
2. místo – Permoník – autor Vojtěch Moutelík, Sokolov 

Grafický manuál:

Vítězný návrh – Kateřina Nováčková, Sokolov

2. místo - Adéla Koubová, Nejdek
                  Eliška Šubrtová, Cheb
                  Matěj Peterka, Chomutov
                  Veronika Ryšánková, Cheb

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 13. 3. 2019 - 11:03