Domů Aktuality Kraj chce získat finance z RE:STARTU na 5 strategických projektů

Kraj chce získat finance z RE:STARTU na 5 strategických projektů

​Karlovarský kraj chce získat finance z programu RE:START na 5 strategických projektů, které se stanou součástí akčního plánu programu. K financování je následně bude schvalovat vláda. Jde o projekty zaměřené na založení veřejné vysoké školy, zlepšení bydlení ve městech a obcích, stavbu Domova se zvláštním režimem MATYÁŠ, novou budovu Střední uměleckoprůmyslové školy i rozvoj letiště v Karlových Varech. Podporu kraj bude chtít i pro další plánované akce měst a obcí. Strategické projekty by měly přispět ke zlepšení ukazatelů, ve který je kraj pozadu oproti ostatním regionům ČR.

V první řadě půjde o řešení problému s chybějící veřejnou vysokou školou v kraji. „Připravujeme podpis smlouvy s Fakultou dopravní ČVUT Praha, která by měla v našem kraji umožnit studium pro piloty a letištní specialisty. Pracujeme ale také na vzniku veřejné výzkumné instituce, schválili jsme zřizovací listinu Institutu balneologie a lázeňství zaměřeného na vědu a výzkum v oblasti balneologie,“ vysvětlila hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Dalším projektem je zlepšení kvality bydlení, opravy stávajících a výstavba nových bytů ve městech a obcích regionu. " Svolali jsme starosty 15 největších měst v kraji a z jejich úst zaznělo, že občané především potřebují zlepšit kvalitu bydlení, je třeba nabídnout i nové možnosti, aby nám lidé z kraje neodcházeli,“ uvedla hejtmanka s tím, že by se města zapojila do přípravy a realizace projektu.

Kraj také stojí před rozhodnutím, jestli nechá provést kompletní rekonstrukci staticky narušené budovy Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech, nebo postaví na jiném místě novou budovu. „Jde o školu s naprosto unikátním zaměřením v rámci republiky, keramický průmysl je s naším krajem historicky spjatý, a proto chceme tyto obory nadále podporovat,“ doplnila hejtmanka.

Stále roste počet seniorů v kraji a vzhledem ke stárnutí populace, která bude potřebovat široké spektrum sociálních služeb, chce kraj nechat rovněž vybudovat nový Domov se zvláštním režimem MATYÁŠ. Vytipoval si pro to pozemek na území krajského města a o možnosti jeho získání se nyní jedná s městem.

 Dlouhodobě se také diskutuje o nutnosti rozšířit a prodloužit přistávací dráhu mezinárodního letiště v Karlových Varech. „Letištěm se musíme zabývat už proto, že má z mého pohledu velký nevyužitý potenciál,“ dodala hejtmanka s tím, že kdyby se přistávací plocha rozšířila a prodloužila, umožnilo by to i přílet větších letadel a nabídka letiště by se stala mnohem atraktivnější. 

Za každý ze strategických projektů zodpovídá některý ze členů Rady kraje. „Na projektech musíme rychle zapracovat, proto každý radní dostal konkrétní projekt na starost. Do 29. března musí vzniknout pro jednotlivé projekty projektový tým, podrobný harmonogram akce a je třeba stanovit předběžné finanční náklady spojené například s projektovou přípravou. Každý projektový tým bude za uskutečnění projektu plně zodpovědný,“ uzavřela hejtmanka. O strategických projektech bude ještě diskutovat krajská tripartita a krajští zastupitelé, poté budou předloženy vládě.

Program RE:START má pomoci strukturálně postiženým regionům v ČR, mezi něž patří i Karlovarský kraj, zlepšit životní úroveň obyvatel a nastartovat rozvoj území.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 28. 2. 2019 - 16:06