Domů Aktuality Jedinečná publikace mapuje pomníky 1. světové války

Jedinečná publikace mapuje pomníky 1. světové války

​Muzeum Sokolov vydalo unikátní publikaci s názvem „Stopy Velké války“, která mapuje pomníky 1. světové války v Karlovarském kraji. Za jejím vznikem stojí kolektiv autorů, mezi nimiž nechybí ani významný regionální historik a publicista Vladimír Bružeňák. Na slavnostní křest knihy dorazila do zimní zahrady sokolovského zámku i náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje pro oblast kultury a památkové péče Daniela Seifertová.

Po stopách 1. světové války v regionu se kromě Vladimíra Bružeňáka vydala Romana Beranová, Tomáš Kárník, Josef Macke a Jaroslav Vyčichlo. Výsledkem jejich snažení se stala 400stránková publikace, ve které čtenáři najdou podrobné informace o 311 pomnících a 3 zajateckých táborech. Texty doprovází bohatá fotodokumentace. Vydání knihy bylo podpořeno dotací od Karlovarského kraje, jenž na ní v rámci programu na vydávání neperiodických publikací uvolnil 45 tisíc korun.

„I když byl náš kraj daleko od frontových linií, zasáhla ho 1. světová válka obzvlášť ničivě. Nejen tím, že mnoho mladých mužů muselo narukovat a mnozí z nich se domů vrátili jako invalidé, nebo se nevrátili vůbec, ale i tím, že s postupujícími válečnými léty obyvatelstvo strádalo hladem a následně umíralo na podvýživu a různé nemoci. Aby vzpomínka na utrpení nevybledla, stavěla jednotlivá města, obce,  spolky i církve svým padlým pomníky, pomníčky, nebo alespoň pamětní desky. A právě jejich osudu je nyní věnována tato úžasná publikace. Přeji si, aby tato kniha byla mementem nejen nám, ale i našim potomkům, a aby si našla mnoho čtenářů,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová.

Publikace, jež je v podstatě jakousi vlastivědnou encyklopedií, nadchne nejenom zájemce o regionální historii. Zajímavá může být i pro turisty, kteří přijíždějí do našeho regionu a kteří z ní mohou čerpat inspiraci k navštívení nejrůznějších míst. K zakoupení je na pokladně Muzea Sokolov i v jeho pobočkách.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 27. 2. 2019 - 14:01