Domů Aktuality ​Karlovarský kraj vydal unikátní publikaci o rybách

​Karlovarský kraj vydal unikátní publikaci o rybách

​Milovníky přírody jistě potěší další publikace ze série knih představujících zajímavé přírodní fenomény našeho regionu. Kniha s názvem „Ryby a mihule Karlovarského kraje“ mapuje ichtyofaunu v místních volných vodách, ve kterých se prokazatelně vyskytuje na dvaačtyřicet druhů ryb a jeden druh mihule. Na jejím vydání spolupracoval Karlovarský kraj s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.

Autorství patří dvěma významným odborníkům v oblasti přírody – Janu Matějů a Miloši Holubovi. Sestavit přehled ryb a mihulí v našem regionu, přestože se jedná o relativně malé území, pro ně nebylo vůbec jednoduché, a to zejména z důvodu nutnosti nahlížet pod vodní hladinu. Publikace tak není určena pouze rybářům, naopak nabízí zajímavý a obtížně pozorovatelný pohled na svět pod vodou všem zájemcům o přírodu Karlovarského kraje. „Smyslem vydání této knihy je především zvýšit povědomí široké veřejnosti o životě ryb v karlovarských vodách a zároveň podat ucelený přehled o této problematice i čtenářům z řad odborníků,“ uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Karel Jakobec.

Kniha popisuje vzhled ryb, jejich rozšíření v České republice i ve světě, rozmnožování a podmínky života. Nechybí ani krásné fotografie jednotlivých druhů a stručný komentář k jejich výskytu v Karlovarském kraji. V závěru je pak uveden přehled rybí fauny deseti vybraných lokalit, přičemž představena je i jedinečná oblast k pozorování ryb přímo v centru Karlových Varů. Publikace vyšla v nákladu 2 600 kusů a náklady na její vydání dosáhly částky téměř 250 tisíc korun. Lidé, kteří si budou chtít knihu přečíst, si jí mohou bezplatně vyzvednout na Krajském úřadě Karlovarského kraje, v kanceláři 231 v budově C. Distribuována bude i do regionálních knihoven, které o ní projeví zájem.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 1. 2. 2019 - 10:35