Domů Aktuality Kraj i obce ušetří peníze díky centrálnímu nákupu zemního plynu

Kraj i obce ušetří peníze díky centrálnímu nákupu zemního plynu

​Rada Karlovarského kraje na svém posledním zasedání odsouhlasila centrální nákup zemního plynu na komoditní burze na období let 2020 - 2022. Kromě organizací a společností zřizovaných Karlovarským krajem se do něj nově budou moci zapojit i obce z našeho regionu a jejich organizace či společnosti.

Tak jako v minulých letech bude i letos Karlovarský kraj nakupovat plyn centralizovaným způsobem na komoditní burze. „V roce 2017 jsme uskutečnili nákup zemního plynu na období let 2018 - 2019 ještě před nárůstem cen energií, což kraji přineslo velké úspory. Letos chceme provést nákup co nejdříve právě s ohledem na další růst cen. Novinkou bude nabídka obcím k přistoupení ke společnému obchodu, což přinese všem nakupujícím úsporu v dosažení nižší ceny za megawatthodinu plynu a nižšího poplatku za obchodování na burze,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Karel Jakobec.

V předchozím období bylo poptáváno 45 790 megawatthodin a vysoutěžená cena byla 468 korun za megawatthodinu bez DPH. V současné době se cena pro rok 2020 pohybuje ve výši zhruba 518 korun bez DPH a pro rok 2021 dosahuje přibližně 485 korun bez DPH. „Nákup bude realizován na burze Power Exchange Central Europe. Ta nám nabídla slevu z poplatku za včasné uskutečnění obchodu. Musíme proto urychlit administraci. Již v tomto týdnu budeme posílat informaci o možnosti připojit se k centrálnímu nákupu zemního plynu,“ doplnil radní Karel Jakobec.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 29. 1. 2019 - 13:27