Domů Aktuality Zadlužené Bublavě pomůže půjčka od ministerstva financí

Zadlužené Bublavě pomůže půjčka od ministerstva financí

​Kvůli zadlužení vzniklému v minulosti vázl rozvoj obce Bublava. Dlouhé roky obec nemohla mimo jiné čerpat dotace a uskutečňovat nové projekty. Teď se však situace mění a na úhradu zbylého dluhu ve výši 12, 9 milionu korun, který Bublava splácí Finančnímu úřadu ČR, dostalo vedení obce finanční výpomoc od ministerstva financí.
Po komunálních volbách se nové vedení obce v čele se starostkou Monikou Hrádkovou obrátilo na hejtmanku Karlovarského kraje Janu Mračkovou Vildumetzovou s prosbou o pomoc v řešení situace, kterou zapříčinil v minulosti problém s nedobudovaným aquaparkem. „Zástupci Bublavy mi vysvětlili, že občany obce trápí nedostavěný vodovod a kanalizace, obec ani nemůže kvůli zadlužení čerpat potřebné dotace na další aktivity. Přislíbila jsem jim, že o věci budu jednat s ministryní financí. Na základě toho byla Bublavě schválena bezúročná půjčka ve výši neuhrazeného dluhu, který tak obec může splatit Finančnímu úřadu.  Po letech opět mohou v obci začít pracovat na svém rozvoji.  Jsem šťastná, že se to ve spolupráci s obcí povedlo, a moc bych chtěla za rychlé řešení paní ministryni poděkovat. Dále jsem také oslovila Svaz měst a obcí, aby vypsal veřejnou sbírku, za pomoci které by Bublava mohla bezúročnou půjčku splatit co nejdříve,“ uvedla hejtmanka. Moc ji potěšilo také to, že vedení Bublavy už potvrdilo připsání finanční výpomoci od ministerstva financí na obecní účet.

Bublava splácela dluh ve výši téměř 31 milionů korun, veškeré její příjmy šly přímo Finančnímu úřadu ČR. Nyní se s ministerstvem dohodla na takovém splátkovém kalendáři, aby bylo možné uskutečňovat postupně nejpotřebnější investiční akce.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 14. 12. 2018 - 14:07