Domů Aktuality ​Karlovarská nukleární medicína se může pochlubit novým vybavením

​Karlovarská nukleární medicína se může pochlubit novým vybavením

​Špičkový výpočetní tomograf spustí od 10. prosince do provozu oddělení nukleární medicíny Nemocnice v Karlových Varech. Zařízení SPECT/CT Symbia Intevo 2 od firmy SIEMENS kombinuje dvě zobrazovací metody a bude sloužit především pacientům s kardiologickým a onkologickým onemocněním. Díky vysoké přesnosti zobrazení umožní zefektivnit jejich léčbu.

„Jde o spojení dvou odlišných technologií výpočetní tomografie, neboli CT, kdy v zásadě jedna eliminuje nedostatky té druhé,“ uvedl David Bracháček, člen představenstva Karlovarské krajské nemocnice. Na nákup nového zařízení se nemocnici podařilo získat prostředky z fondů Evropské unie. „Z Integrovaného regionálního operačního programu bude uhrazena kompletní pořizovací cena přístroje, což je více než šest milionů korun včetně DPH. Pozáruční servis na pět let v ceně více než šest milionů korun pak uhradí ze svého rozpočtu nemocnice,“ doplnil Bracháček.

Ačkoliv se jedná o dvě výpočetní tomografie v jednom, každá funguje trochu jinak. První z nich, známá pod zkratkou CT, je radiologická vyšetřovací metoda, která pomocí rentgenového záření umožňuje neinvazivní zobrazení vnitřních orgánů a tkání člověka s vysokou rozlišovací schopností. Druhá, označovaná jako SPECT, pracuje namísto rentgenového záření na základě aplikace radiofarmaka. Při ní je do pacienta vpraven roztok obsahující radioaktivní látku. Tomograf následně zachytává fotony záření a díky jejich zpracování umožňuje rekonstrukci řezů tkání v různých rovinách včetně 3D zobrazení.

„Ta nukleární část je v zásadě stejná a má obdobné obrázky jako dosavadní gamakamera, nicméně v mírně lepší kvalitě. Pro nás je nejdůležitější nadstavba CT a fúze obrazu, což vede k výrazně lepšímu prostorovému zobrazení nálezu,” vysvětluje primář oddělení nukleární medicíny Nemocnice v Karlových Varech Jan Valeš. Jeho slova jsou dobrou zprávou především pro kardiaky a onkologicky nemocné, kteří tvoří převážnou část ze 4,5 tisíce ročních pacientů tohoto oddělení. To je mimo jiné jediným pracovištěm svého druhu v celém kraji.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 5. 12. 2018 - 14:28