Domů Aktuality Krajští radní jednali se starosty Sokolovska a Kraslicka

Krajští radní jednali se starosty Sokolovska a Kraslicka

​Vedení Karlovarského kraje završilo sérii setkání se starosty z regionu v Březové u Sokolova. Společně jednali o čerpání financí z programu Restart, o opravách silnic i o krajském školství.


Starosty přivítala hejtmanka Jana Mračková  Vildumetzová a starosta Březové u Sokolova Miroslav Bouda. Hejtmanka zástupce měst a obcí informovala mimo jiné o tom, že vláda schválila v minulých dnech investiční pobídku pro společnost BMW Group ve výši 528, 7 milionu korun na vybudování testovacího centra autonomních vozů na Sokolovsku. „Kraj postaví příjezdovou komunikaci, její financování jsme zařadili do akčního plánu programu Restart. Náklady předpokládáme ve výši asi 100 milionů korun. Kromě toho necháme vybudovat parkovací stání a dobíjecí stanice. Centrum nabídne práci s přidanou hodnotou, je to zásadní investice pro rozvoj regionu, promítne se to do dalších oblastí života kraje, například do školství, může to nastartovat vědu a výzkum. Jsme kraj s nejnižší průměrnou mzdou, i tady by mohl nastat posun,“ zdůraznila hejtmanka.

Starosta Přebuzi Martin Bruoth se zajímal o to, zda kraj bude pokračovat v opravě silnice z Přebuzi směrem na Nejdek. Část komunikace je hotová, ale zbývající úsek na opravu stále čeká. Podle náměstka hejtmanky Martina Hurajčíka je oprava zařazena mezi akce, se kterými se počítá v roce 2019.

Obavy o další osud Střední průmyslové školy v Lokti po jejím sloučení s ISŠTE Sokolov vyjádřil starosta města Petr Adamec.  „S loketskou průmyslovou školou rozhodně počítáme,“ ujistila jej hejtmanka a dodala: „Budeme jednat s ředitelem ISŠTE, protože chceme, aby se výuka některých technických oborů přesunula právě do Lokte. Důvodem je především to, že na ISŠTE se nově otevřela střední policejní škola a od nového školního roku tam vznikne pobočka vojenské školy. Kraj už investoval do opravy domova mládeže loketské průmyslovky, další finanční prostředky na opravy školy a internátu ještě půjdou.“

Starostové z Královského Poříčí a Bukovan řešili možnost čerpání peněz z národních i evropských fondů na využití brownfields. V Bukovanech chtějí vystavět nové lékařské středisko a v současnosti už mají připravený projekt. V Královském Poříčí zase připravili projekt demolice bývalého učiliště a na jeho místě by vyrostl volnočasový areál a sportoviště. Jana Mračková Vildumetzová připomněla, že na krajském úřadě vznikne oddělení, které se bude zabývat využíváním peněz z programu Restart a zaměstnanci zařazení v tomto oddělení budou starostům nápomocni ve vyhledávání dotačních titulů i v administraci projektů.

V závěru diskuse hejtmanka starosty pozvala na neformální novoroční setkání, které by se mělo uskutečnit v lednu příštího roku.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 3. 12. 2018 - 15:12