Domů Aktuality Kraj zvelebuje muzea, galerie i knihovnu

Kraj zvelebuje muzea, galerie i knihovnu

​Karlovarský kraj je zřizovatelem osmi příspěvkových organizací v oblasti kultury. Najdete v nich nejenom cenné umělecké sbírky, ale také nejrůznější předměty a knihy, které vypovídají o historii našeho regionu a životě jeho obyvatel. Kraj se proto snaží postupně rekonstruovat objekty, v nichž tyto instituce sídlí, a modernizovat jejich zastaralé vybavení. Jak prozradila náměstkyně hejtmanky pro oblast kultury a památkové péče Daniela Seifertová, na řadě míst v současnosti panuje čilý stavební ruch anebo se teprve na příchod řemeslníků připravují.

Jednou z příspěvkových organizací, kterou čekají velké investice za zhruba 18 milionů korun, je Muzeum Sokolov. „Aktuálně pracujeme na obnově zámeckého sklepení, jež se v budoucnu stane v podstatě klenotnicí. Návštěvníci si zde budou moci prohlédnout unikátní zlatý poklad z druhé poloviny 19. a začátku 20. století, který byl náhodně objeven v roce 1994, a také nově odkryté základy starobylé vodní tvrze ze 13. století. Úprav se dočká i venkovní prostranství. Zrekonstruované prostory by se mohly zájemcům otevřít příští rok v dubnu, kdy bude Sokolov slavit 740 let od první písemné zmínky,“ uvedla Seifertová.

Ani v Karlových Varech a v Ostrově se stavebníci a řemeslníci nezastaví. „Ve výstavních prostorách Galerie umění Karlovy Vary proběhla výměna osvětlení za 500 tisíc korun a naplánována je i instalace nového úložného systému depozitáře s posuvnými rošty za 680 tisíc korun. V ostrovském letohrádku pak dokončujeme opravu oken včetně obnovení těsnění za 150  tisíc korun. Velká investice nás však čeká v Krajské knihovně Karlovy Vary, kde připravujeme stavbu nového depozitáře za zhruba 120 milionů korun. Předpokládáme, že k zahájení stavebních prací by mohlo dojít v polovině příštího roku. Nová budova by měla být třípodlažní a plně bezbariérová. Kromě skladovacích prostor v ní bude umístěno například i datové úložiště, serverovna, badatelna, digitalizační pracoviště či restaurátorská dílna,“ upřesnila Seifertová.

Ve znamení velkých oprav se ponesou i následující roky v Muzeu Cheb. „Instituci čeká rekonstrukce teplovodního vytápění a položení nové elektroinstalace za 6,8 milionu korun. Za zhruba 1,6 milion korun pak dojde k zavedení kompletní datové sítě do expozičních a výstavních prostor a na to naváže instalace moderního osvětlení za 4,8 milionu korun. Postupné technické zhodnocení budovy muzea vede k jedinému cíli, a sice k přípravě nové expozice, na jejíž řešení bude zpracován architektonický projekt. Další významnou investicí je pak rekonstrukce historického hrázděného statku v Milíkově, ve kterém chceme zřídit etnografickou expozici. Náklady na opravu a zpřístupnění této jedinečné kulturní památky dosáhnou 24,5 milionu korun. Stavbaři převzali objekt začátkem září letošního roku a předpokládáme, že práce dokončí v roce 2021,“ dodala Seifertová.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 13. 11. 2018 - 10:28