Domů Aktuality Vlaky mezi lázeňskými městy jezdí rychleji

Vlaky mezi lázeňskými městy jezdí rychleji

​Rychlejší a pohodlnější cestování mezi Karlovými Vary a Mariánskými Lázněmi umožní od nynějška nově zrekonstruovaná železniční trať. Přestavbu úseku v délce 53 kilometrů nechala provést Správa železniční dopravní cesty za 829, 9 milionu korun s příspěvkem z EU.

​Trať číslo 149 z Dolního nádraží v Karlových Varech do Mariánských Lázní vede z velké části přes Chráněnou krajinnou oblast Slavkovský les. Traťové rychlosti 60 km/h však vlaky na některých místech zdaleka nedosahovaly a musely jezdit pomaleji. To se díky modernizaci podařilo změnit a jízda nyní trvá asi hodinu a čtvrt. „Jsem velmi rád, že se povedlo stavbu úspěšně zakončit a lidé nyní tráví na cestě mezi oběma lázeňskými městy méně času,“ uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík během slavnostního otevření úseku.

Modernizaci železničního svršku a spodku provedli stavebníci na přibližně polovině délky trati. V úsecích, kde došlo k výměně železničního svršku, byla instalována bezstyková kolej, která umožňuje klidnější jízdu. Rekonstrukcí dále prošlo 25 přejezdů, 19 mostů a 53 propustků. Správa železniční dopravní cesty navíc využila nepřetržitých výluk na trati také k rekonstrukci mostu v Doubí u Karlových Varů. Součástí úpravy silnice pod mostem bylo vybudování dvou plnohodnotných silničních pruhů o šířce tří metrů, podjezdná výška je nově téměř 5 metrů. Tím došlo k významnému zvýšení bezpečnosti zejména silniční dopravy.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 31. 10. 2018 - 11:15