Domů Aktuality Anketa o nejlepšího knihovníka a knihovnu zná své vítěze

Anketa o nejlepšího knihovníka a knihovnu zná své vítěze

​V prostorách Krajské knihovny Karlovy Vary se včera uskutečnilo slavnostní vyhodnocení již čtvrtého ročníku ankety, která si klade za cíl upozornit na záslužnou činnost knihoven a jejich zaměstnanců ve městech a obcích našeho regionu. Ceny výhercům předávala náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje pro oblast kultury a památkové péče Daniela Seifertová a ředitel Krajské knihovny Karlovy Vary Vratislav Emler.

Tradiční anketa o nejlepšího knihovníka a knihovnu je pořádána v našem kraji vždy jednou za dva roky. „Cena se uděluje jako vyjádření uznání za zásluhy o kvalitativní rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb a o celkový rozvoj kulturního života obcí. Mezi sledovaná kritéria patří velmi dobrá činnost knihovny, aktivita při modernizaci a automatizaci knihovny, úspěšná kulturně výchovná činnost, dlouholetá práce v knihovně a další,“ upřesnil ředitel Krajské knihovny Karlovy Vary Vratislav Emler.

Vítězství v kategorii „Nejlepší profesionální knihovna Karlovarského kraje pro rok 2018“ a finanční ocenění ve výši pět tisíc korun získala knihovna z Březové. Druhé místo patřilo knihovně v Hranicích, která se mohla radovat z odměny tři tisíce korun. Knihovna v Nové Roli pak dostala za třetí příčku dva tisíce korun. Nejlepšími dobrovolnými knihovnicemi se staly a šek na tři tisíce korun obdržely Hana Bugyiková z knihovny ve Valech, Eva Jiráková z knihovny v Dolních Nivách a Jana Skleničková z knihovny v Chyších. Kromě toho bylo ještě uděleno mimořádné ocenění za celoživotní významný přínos k rozvoji knihovnictví v Karlovarském kraji, a to Marcele Hadravové, jež vedla řadu let knihovnu v Lokti. I té náležel finanční dar ve výši pět tisíc korun.

„Bylo mi velkou ctí zúčastnit se slavnostního předávání ocenění a osobně pogratulovat knihovnám a jejich pracovníkům k úspěchu ve vyhlášené anketě. Knihovny jsou mnohdy jedinými kulturními centry na malých městech a obcích, které obyvatelům nabízejí možnost kvalitně trávit volný čas a zároveň vytvářejí zázemí pro jejich sebevzdělání. Obětavé práce knihovníků si proto nesmírně vážím,“ dodala náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová.
Za stránku zodpovídá Monika Dohnalová
Datum aktualizace 4. 10. 2018 - 13:53