Domů Aktuality Prezidentský vlak zavítá i do Karlových Varů

Prezidentský vlak zavítá i do Karlových Varů

​Unikátní "Prezidentský vlak", jehož součástí budou mimo jiné tři salónní vozy československých prezidentů, přijede ve dnech 13. - 14. srpna 2018 na tzv. horní nádraží v Karlových Varech. Veřejnost bude mít možnost si první den od 13 do 18 hodin a druhý den v době od 10 do 18 hodin prohlédnout soupravu, kterou kdysi cestoval první československý prezident T. G. Masaryk.
Projekt připravilo Národní technické muzeum ve spolupráci s národním dopravcem - Českými drahami a se Železnicemi Slovenské republiky u příležitosti 100. výročí založení Československa.„Velmi jsme usilovali o to, aby „Prezidentský vlak“ mohli vidět i lidé v Karlovarském kraji a jsem ráda, že se to nakonec podařilo. Chceme, aby si výstavu prohlédli nejen rodiče s dětmi a další zájemci, ale ve spolupráci s Českými drahami bude také vypraven zvláštní vlak, který až k „prezidentské soupravě“ doveze zdarma seniory z našich krajských domovů a seniorských klubů, kteří se o expozici zajímají,“ vysvětlila hejtmanka Jana Vildumetzová.

Nejvýstavnějším vozem bude salónní vůz Aza 86 z roku 1909 pocházející z Ringhofferovy továrny v Praze na Smíchově, který má ještě rakousko-uherskou historii, neboť byl vyroben pro následníka trůnu Františka Ferdinanda d‘Este a jeho rodinu. Druhým salónním vozem je vůz Aza 80 speciálně vyrobený pro prezidenta T. G. Masaryka k jeho osmdesátým narozeninám v březnu roku 1930. Třetí vůz zařazený do „Prezidentského vlaku“ byl vyroben pro prezidenta republiky Ludvíka Svobodu ve vagónce v Görlitz v tehdejší NDR v roce 1968. Součástí soupravy budou i další doprovodná kolejová vozidla a v jejím čele pojede parní lokomotiva.

Dopravcem „Prezidentského vlaku“ budou České dráhy. „Jako národní dopravce chceme široké veřejnosti připomenout, že železnice hrála v historii samostatné československé republiky velice významnou roli. Proto jsme se stali partnerem tohoto atraktivního projektu a zároveň do něj vložili i své dlouholeté zkušenosti. Postaráme se o samotnou jízdu vlaku po republice a zároveň rozšíříme soupravu o Masarykův salónní vůz, který je ve vlastnictví Českých drah,“ uvedl Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

„Prezidentský vlak“ se představí veřejnosti v České republice i na Slovensku do počátku září 2018. Souprava kromě Prahy, Brna, Bratislavy a Košic dále přijede do Zlína, Olomouce, Pardubic, Plzně, Karlových Varů nebo do Chomutova.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 25. 7. 2018 - 12:07