Domů Aktuality Na krajský úřad zavítala delegace z distriktu Xicheng

Na krajský úřad zavítala delegace z distriktu Xicheng

​Do našeho regionu přicestovali představitelé obvodu Xicheng, který je součástí čínského Pekingu. Na půdě krajského úřadu jednali s radním Karlem Jakobcem a starostou Kynšperku nad Ohří Tomášem Svobodou. Tématem společné diskuse byla ochrana a obnova památek.

Zástupci čínského Xichengu nebyli v našem regionu poprvé. Na základě podepsaného memoranda rozvinuli partnerskou spolupráci s Mariánskými Lázněmi, Františkovými Lázněmi, Jáchymovem, Ostrovem a Kynšperkem nad Ohří. Během jednání se delegace v čele s tajemníkem Lu Yingchuanem zajímala zejména o obnovu památek. Xicheng je dynamicky se rozvíjející oblastí, která ovšem klade důraz i na ochranu svého kulturního dědictví.

Radní Karel Jakobec delegaci seznámil s tím, jakým způsobem jsou památky v regionu spravovány a jakou úlohu v jejich obnově sehrává pracoviště Národního památkového ústavu. „Naší snahou je, aby památky žily a našly opět své využití. Proto Karlovarský kraj vypisuje dotační program na jejich obnovu. Poskytnuté dotace samozřejmě nestačí na kompletní rekonstrukci, ale mají přispět k jejich záchraně,“ uvedl Karel Jakobec. Starosta Kynšperku nad Ohří Tomáš Svoboda následně hovořil o ochraně památek z pohledu města. Po jednání na krajském úřadě členy delegace ještě čekala návštěva krajské knihovny, jejímuž řediteli předali knihy o distriktu, oběd s podnikatelskými subjekty a prohlídka Karlových Varů.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 26. 6. 2018 - 14:44