Domů Aktuality Matriky v malých obcích se rušit nebudou

Matriky v malých obcích se rušit nebudou

​K plánovanému rušení matričních úřadů, které zvažovalo Ministerstvo vnitra ČR, nakonec nedojde. Každá obec navíc bude moci sama zvážit, zda si tuto agendu bude chtít ponechat a nadále ji vykonávat. Dohodli se na tom dnes předseda Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) František Lukl  a předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová s ministrem vnitra Lubomírem Metnarem za přítomnosti premiéra Andreje Babiše.

„Mám z výsledku našeho jednání velmi dobrý pocit, pan premiér i pan ministr vyslyšeli požadavky starostů, tedy Svazu měst a obcí, a akceptovali návrh předsedy Svazu Františka Lukla. Děkujeme za toto rozhodnutí, které je dalším důkazem partnerského přístupu vlády k územním samosprávám,“ uvedla Jana Vildumetzová, předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje.

Dojde tak pouze
ke změně financování tohoto výkonu státní správy. „Stát už nebude platit za matriční úkony paušálně, ale půjde o úhradu za výkon,“ upřesnil František Lukl, předseda SMO ČR a starosta Kyjova. Rušení matrik se mělo týkat původně asi čtyř stovek obcí v České republice, kde vykazovali ročně velmi nízký počet matričních úkonů.



Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 5. 2018 - 08:20