Domů Aktuality Muzeum Karlovy Vary se může pochlubit prestižním oceněním

Muzeum Karlovy Vary se může pochlubit prestižním oceněním

​U příležitosti Mezinárodního dne muzeí proběhlo včera v Obecním domě v Praze slavnostní vyhlášení výsledků Národní soutěže muzeí Gloria musaealis. Do soutěže se letos zapojilo na 62 kulturních institucí z celé České republiky. V silné konkurenci zazářilo Muzeum Karlovy Vary, které si odneslo první místo v kategorii Muzejní počin roku 2017 za rekonstrukci budovy a vybudování nové stálé expozice.

Národní soutěž vyhlašuje Ministerstvo kultury ČR, Asociace muzeí a galerií ČR a Český výbor ICOM. V soutěži, která upozorňuje na špičkové výkony muzejních institucí, se karlovarskému muzeu podařilo porazit i takové konkurenční projekty, jako je například revitalizace objektu Umělecko-průmyslového muzea v Praze nebo vytvoření nové expozice užitého umění Západočeského muzea v Plzni.

„Je pro nás obrovským úspěchem, že karlovarské muzeum získalo prestižní ocenění Gloria musaealis. Muzeum, které se obnovy dočkalo po dlouhých třiceti letech, nyní splňuje současné požadavky na prezentaci hmotného kulturního dědictví a zároveň je dostupné i pro osoby se sníženou pohyblivostí. Jeho expozice dokáže s využitím moderních technologií oslovit široké spektrum návštěvníků. Celému týmu pracovníků muzea patří obrovská gratulace a moje velké poděkování,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová.

Expozice, která přibližuje dějiny města a regionu zážitkovou formou, byla otevřena návštěvníkům vloni v dubnu. Autorem ideového záměru je ředitelka muzea Lenka Zubačová, s realizací pak pomáhal tým odborných pracovníků muzea ale také externí konzultanti. Za první místo v kategorii Muzejní počin roku 2017 dostali zástupci instituce trofej, diplom a finanční odměnu ve výši 70 tisíc korun.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 18. 5. 2018 - 13:44