Domů Aktuality Starostové Ašska, Chebska a Mariánskolázeňska diskutovali s vedením kraje

Starostové Ašska, Chebska a Mariánskolázeňska diskutovali s vedením kraje

​V Aši se konalo další společné setkání krajských radních se starosty z území obcí s rozšířenou působností Aš, Cheb a Mariánské Lázně. V úvodu přivítal účastníky starosta Aše a zároveň náměstek hejtmanky Dalibor Blažek. Ten zároveň ocenil, že je Rada kraje otevřena vyslechnout problémy starostů a má vůli je řešit.

Hejtmanka Jana Vildumetzová informovala starosty o tom, že kraj dosáhl historicky nejvyššího přebytku hospodaření, z něhož chce největší část vložit do opravy silnic II. a III. tříd. Seznámila je také s termínem příjezdu členů Vlády ČR do našeho kraje. „Součástí programu výjezdu vlády bude také setkání se starosty, které by se mělo uskutečnit v Sokolově,“ upřesnila hejtmanka.

S
tarostové už nyní využívají elektronický systém žádostí o dotace, který kraj před časem zavedl. Zajímali se především o to, zda jsou v systému evidovány zadané údaje, aby je každoročně nemuseli vkládat znovu. Navrhli také, zda by kraj zvážil změnu termínu vyhlašování dotačních programů například na opravy památek, protože obce by pak mohly snáze plánovat stavební akce.

Mluvilo se rovněž o čerpání dotací z národních programů. Starostka Velké Hleďsebe Jaroslava Brožová Lampertová zdůraznila, že mnohdy je získání příspěvku podmíněno takovými požadavky ze strany EU, že obce raději žádost ani nepodají. Starostka Ovesných Kladrub Aurelie Skřivanová zase v souvislosti s opravami silnic v okolí obce upozornila na to, že přes obec projíždí mnohem více vozů, které místní komunikaci využívají jako neoficiální objízdnou trasu. Náměstek hejtmanky Martin Hurajčík ji ujistil, že kraj počítá s následnou opravou silnice.

Před starosty stojí také úkol zvládnout od května uplatňování nového nařízení EU ohledně ochrany osobních údajů, tedy tzv. GDPR. Starosta obce Křižovatka Jiří Strachota požádal o to, aby kraj nabídl starostům spolupráci ohledně tohoto nařízení. Podle hejtmanky plánuje krajský úřad proškolení zástupců obcí, týkat by se to mělo i průběžné metodické pomoci.

Další setkání krajských radních se starosty, tentokrát z oblasti obcí s rozšířenou působností Kraslice a Sokolov, se uskuteční ve čtvrtek 5. dubna 2018.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 3. 2018 - 10:36