Domů Aktuality Začala dlouho očekávaná stavba obchvatu Drmoulu a Trstěnic

Začala dlouho očekávaná stavba obchvatu Drmoulu a Trstěnic

​Ředitelství silnic a dálnic zahájilo u Mariánských Lázní na silnici I/21 stavbu obchvatu Drmoulu a Trstěnic. Cílem je snížení nehodovosti v místě a odklon intenzivní dopravy mimo obce. Úsek patří dlouhodobě k nejnebezpečnějším místům na silnicích v ČR.

Akce se konala za účasti ministra dopravy Dana Ťoka, šéfa Ředitelství silnic a dálnic Jana Kroupy i starostů dotčených obcí. Za Karlovarský kraj uvítala zahájení stavby hejtmanka Jana Vildumetzová: “Hned v úvodu chci říci paní starostce Drmoulu Vladislavě Chalupkové, která už řadu let opakuje, že dokud na stavbě obchvatu neuvidí stroje, tak neuvěří, že práce začaly – skutečně jste se dočkala, nejnebezpečnější místo na silnici nejen v Karlovarském kraji, ale v celé České republice, tedy takzvaná křižovatka smrti u Drmoulu, už navždycky zmizí z naší silniční sítě. Jsem moc ráda, že se uleví i občanům Trstěnic a okolí, protože kromě mnohem větší bezpečnosti provozu by stavba měla také odvést dopravu z obcí, pomoci snížit hlučnost a zlepšit celkově životní prostředí.“

Stavebníci vybudují dvoupruhovou silnici v délce 5 kilometrů. Náklady na stavbu dosáhnou 376 milionů korun bez DPH. Akce je navržena ke spolufinancování v rámci Operačního programu Doprava 2014 – 2020.

Karlovarský kraj na stavbu naváže výstavbou obchvatu Mariánských Lázní, což je jedna z největších krajských investičních akcí v tomto roce. „Má vyjít zhruba na 250 milionů korun bez DPH a kraj na ní chce z velké části využít dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Obchvat má odvést hlavně nákladní, ale i osobní dopravu z města směrem na Cheb,“ upřesnil náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.  Pokud půjde vše podle plánu, řidiči by se po novém obchvatu Drmoulu mohli projet za dva roky, po obchvatu Mariánských Lázní pak v roce 2021.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 13. 3. 2018 - 07:57