Domů Aktuality Chebští gymnazisté opět v národním finále CanSat

Chebští gymnazisté opět v národním finále CanSat

​Pětičlenný tým studentů chebského gymnázia, který si říká 7-Sat, se znovu dokázal dostat do celostátního finále soutěže CanSat, organizované Evropskou kanceláří pro vzdělávání o vesmíru. V roce 2016 gymnazisté z Chebu získali v národním finále bronzovou medaili. Aby mohli ve své práci úspěšně pokračovat, musí se věnovat i shánění finanční podpory, za kterou by nakoupili nové vybavení.

O co v soutěži jde? CanSat​ je malou napodobeninou skutečné družice, která má rozměry plechovky od limonády. Do této velikosti se musejí vejít všechny základní systémy od baterie, přes vysílací zařízení až po samotné senzory. Model družice je na balónu vypuštěn do výšky asi 1 km a tým získává z družice data, která analyzuje a prezentuje odborné porotě. Ve finále národního kola soutěže se studenti pod vedením fyzikáře chebského gymnázia Jana Dirlbecka představí 19. – 20. dubna. Vítěz postupuje do evropského klání.

„Po úspěchu v celostátním finále v roce 2016, kdy jsme získali 3. místo, jsme se rozhodli pro vlastní projekt. V srpnu 2016 jsme vypustili vlastnoručně vyrobenou meteorologickou sondu do stratosféry, na které jsme několik měsíců pracovali. Teď každý týden probereme, čeho jsme zatím dosáhli a na čem budeme v dalším týdnu pracovat. Pak se každý věnujeme především své části mise. Vzhledem k tomu, že všichni studujeme všeobecné gymnázium, naše znalosti v oboru elektrotechniky a telekomunikace byly na začátku poměrně úzké a i dnes se nám stává, že než nějaký problém vyřešíme, předchází tomu dlouhé studium teorie. Momentálně je naše sonda ve stavu, kdy máme plně funkční rádiové spojení, skrz které odesíláme naměřené údaje o teplotě a tlaku do pozemní stanice. Pracujeme na mechanismu, který bude umístěn uvnitř sondy a bude schopen odebrat a sám analyzovat půdní vzorky,“ uvedl jeden ze členů týmu Ondřej Hejzek.


Mezitím tým 7-Sat hledá sponzory. „Jejich případná podpora by nám pomohla urychlit vývoj a umožnila koupit novější vybavení a komponenty, které bude sonda obsahovat,“ směřuje svou výzvu Ondřej Hejzek především k firmám a společnostem, které by mohla aktivita talentovaných studentů zajímat.

Tým 7-Sat:
David Rendl - kapitán týmu a konstruktér, Ondřej Hejzek - konstruktér a elektrotechnik, Václav Šíp - programátor, Jonatan Gangur - radiová komunikace, Šimon Jelínek - propagace

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 9. 3. 2018 - 09:08