Domů Aktuality ​O titul Památka roku budou usilovat dva projekty

​O titul Památka roku budou usilovat dva projekty

​Krajské kolo soutěže Památka roku 2017, kterou pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, zná své vítěze. Odborná porota poslala do celostátního finále dva projekty z našeho regionu, a sice historické krovy měšťanských domů v Chebu a zrekonstruovaný objekt bývalé železniční zastávky v Ostrově.

Cena je udělována za nejlepší projekt a realizaci obnovy budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. Soutěží se celkem ve dvou kategoriích, přičemž první je zaměřena na menší rekonstrukce do dvou milionů korun a druhá na velké rekonstrukce nad dva miliony korun. Vítězný objekt získá pamětní desku a jeho vlastník obdrží finanční odměnu. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 22. března.

V Karlovarském kraji odborná porota vybírala celkem ze čtyř přihlášených památek. V první kategorii zabodovaly historické krovy měšťanských domů v Chebu. Na současném území České republiky byste jen marně hledali město s tak početným a kompletním souborem historických krovů, které pocházejí ze 14. až 20. století. Krovy jsou navíc od minulého roku zpřístupněny široké veřejnosti. Prohlídkový okruh zahrnuje pět půd a těší se velkému zájmu návštěvníků.

V druhé kategorii uspěla budova železniční zastávky v Ostrově, která stála na bývalé, dnes již neexistující trati Ostrov – Jáchymov. Zrekonstruovaný objekt nyní slouží jako cyklistické odpočívadlo. Obnovena byla i kancelář, kde lze spatřit figurínu železničáře v dobové uniformě, a najdete zde i informační tabule, jenž vás seznámí s pohnutou historií stavby a zaniklé dráhy.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 7. 2. 2018 - 13:26