Domů Aktuality Karlovarská nemocnice má nové moderní inkubátory

Karlovarská nemocnice má nové moderní inkubátory

​Miminkům z celého kraje, která se narodila předčasně, slouží od nynějška 10 nových multifunkčních inkubátorů. Jsou určeny pro jednotku intermediární péče novorozeneckého oddělení karlovarské nemocnice. Jednotka přitom tvoří součást Perinatologického centra II. typu. Do inkubátorů zdravotníci umisťují nezralé novorozence narozené od 31. týdne těhotenství.

Podle zástupce primáře dětského oddělení Zdeňka Vaňka jde o unikátní kombinaci inkubátoru s moderním vybavením a výhřevného lůžka, což zapadá do konceptu "něžné rozvojové péče" o nezralé děti. Inkubátory jsou méně hlučné, mají zabudovanou váhu i externí zdroj energie, děti tedy není nutné zbytečně rušit a manipulovat s nimi. Ročně zdravotníci umístí do inkubátorů v karlovarské nemocnici okolo 250 novorozenců.

Krajský radní Jan Bureš během prohlídky inkubátorů uvedl: "Krajská záchranka
má také speciální sanitku s inkubátorem určenou pro převoz miminek například do centra v Praze, k transportu je připravena 24 hodin denně. Nemocnice chystá i pořízení inkubátoru určeného pro převoz vrtulníkem." Radní také připomněl, že kraj opakovaně vyhlásí výběrové řízení na dlouhodobě plánovanou přestavbu karlovarské porodnice, protože do předchozích tendrů se přihlásil jen jeden uchazeč a v jednom případě dokonce překročil stanovenou finanční částku, se kterou kraj na přestavbu počítal. „Nyní bude kraj znovu vypisovat výběrové řízení s limitem 75 milionů korun, doufám, že se nám podaří vše dotáhnout do konce,“ dodal Jan Bureš.

Inkubátory pořídila nemocnice z dotace prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu a přišly na asi 9 milionů korun s DPH. „Karlovarská krajská nemocnice je v podávání žádostí do Integrovaného regionálního operačního programu velmi úspěšná, pořídili jsme z něj nejen inkubátory, ale i další přístroje. Tuhle možnost máme díky kraji, který akce předfinancovává,“ upřesnila předsedkyně představenstva KKN Jitka Samáková. Nově pořízené inkubátory splňují maximální standard pro intenzivní péči.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 24. 1. 2018 - 16:23