Domů Aktuality Karlovarský kraj se zapojí do Bavorsko-českých týdnů přátelství

Karlovarský kraj se zapojí do Bavorsko-českých týdnů přátelství

​Karlovarský kraj uzavřel s Aší Memorandum o partnerství a spolupráci při přípravě a realizaci projektu „Bavorsko-české týdny přátelství Selb 2023“. Svými podpisy jej dnes stvrdila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a starosta města Aš Dalibor Blažek.

Bavorsko-české týdny přátelství jsou projektem, na němž se dohodly vlády Svobodného státu Bavorsko a České republiky. Místem pro realizaci projektu v roce 2023 má být Selb a s ním sousedící Aš. „Vyvrcholením projektu budou nejrůznější kulturní, sportovní a společenské akce, které budou na obou stranách hranice probíhat po dobu dvanácti týdnů. Jejich společným tématem by měly být problémy udržitelného rozvoje měst,“ upřesnil starosta Aše Dalibor Blažek.

Samotnému vyvrcholení společného projektu budou však předcházet investice do zlepšení infrastruktury. Bavorská vláda již přijala konkrétní opatření, na která vyčlenila zhruba 8 milionů eur. Jedná se například o modernizaci nádraží v Selbu či vybudování parkovišť. Koordinovat by měla všechno nově vzniklá obecně prospěšná společnost. I na české straně jsou však přichystány investiční záměry, zahrnující třeba revitalizaci parku v Aši, úpravy širšího okolí vlakového nádraží či vybudování cyklostezky.

„Jsme si velice dobře vědomi toho, jak důležitá je pro náš region přeshraniční spolupráce. Díky ní se daří nejenom navazovat, ale i prohlubovat vztahy mezi sousedními zeměmi a společně uskutečňovat celou řadu prospěšných projektů. Memorandum, které jsme dnes uzavřeli, tak vytváří prostor pro vzájemné partnerství, úzkou spolupráci a koordinaci aktivit při přípravě a úspěšné realizaci Bavorsko-českých týdnů přátelství. Zároveň se městu pokusíme pomoci i se zajištěním potřebných finančních prostředků,“ dodala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 28. 11. 2017 - 09:26