Domů Aktuality Členy do volebních komisí pro přímou volbu prezidenta je nutné delegovat do 13. prosince

Členy do volebních komisí pro přímou volbu prezidenta je nutné delegovat do 13. prosince

​V polovině ledna příštího roku budou občané České republiky rozhodovat o tom, kdo se stane jejich novým prezidentem. Pro zajištění řádného průběhu přímé volby musí být zajištěn dostatečný počet členů okrskových volebních komisí. Již nyní ale panují obavy z toho, že jich bude nedostatek.

Členem okrskové volební komise může být každý občan České republiky, který v den složení slibu dosáhne věku 18 let, nenastala u něho překážka v právu volit a není kandidátem na prezidenta. V případě konání obou dvou kol přímé volby je odměna pro člena volební komise stanovena na 1 500 korun, předseda pak obdrží 1 800 korun.

Seznamy členů, popřípadě náhradníků, do volebních komisí se musí odevzdat v listinné nebo elektronické podobě nejpozději do 13. prosince do 16 hodin. „Delegovat jednoho člena a jednoho náhradníka může občan, jehož kandidátní listina byla zaregistrována, dále politická strana, hnutí nebo koalice, která má zastoupení v Poslanecké sněmovně nebo Senátu Parlamentu České republiky, anebo politická strana, hnutí nebo koalice, která sice nemá zastoupení v Parlamentu České republiky, ale v posledních volbách získala alespoň jeden mandát v zastupitelstvu kraje. Pokud nebude naplněn minimální počet členů volební komise delegovanými členy, bude doplněna o členy z řad veřejnosti,“ uvedla Martina Vránová, ředitelka Krajského úřadu Karlovarského kraje, jehož zaměstnanci budou opět dohlížet na průběh hlasování v přímé volbě.

Jedním z měst, kde se opakovaně potýkají s nedostatkem členů ve volebních komisích, jsou i Karlovy Vary. Zde se mohou případní zájemci obracet na pracovnice Magistrátu města Karlovy Vary Zdeňku Rakovou (tel.: 353 151 220) nebo Martinu Košíkovou (tel.: 353 151 223), které mají na starosti evidenci členů volebních komisí a které jim poskytnou veškeré potřebné informace. První zasedání volebních komisí se v lázeňském městě uskuteční již 21. prosince.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 20. 11. 2017 - 09:16