Domů Aktuality Střední lesnická škola ve Žluticích pořídila moderní lesní traktor

Střední lesnická škola ve Žluticích pořídila moderní lesní traktor

​Žáci Střední lesnické školy Žlutice budou moci od nynějška ve výuce používat moderní lesní kolový traktor LKT 81 LTI. Speciální stroj je určen pro práci v náročném terénu a díky své konstrukci zvládne i vysokou zátěž. Traktor stál 3 miliony 396 tisíc korun s DPH, přičemž 3 miliony zafinancoval zřizovatel školy Karlovarský kraj, zbylé náklady uhradila škola z vlastních zdrojů.

„Mám z toho velkou radost, jsme první škola tohoto typu v České republice, která může svým žákům nabídnout tuto moderní učební pomůcku. Využívat ji budou studenti oboru Lesní mechanizátor. Absolventi oboru budou ještě lépe připraveni nejen pro práci s motorovou pilou, ale i pro práci při soustřeďování dříví lesními kolovými traktory. Chtěla bych ocenit, že nás kraj v nákupu traktoru podpořil,“ uvedla ředitelka SLŠ Žlutice Radka Stolariková.

Kraj při rozhodování o pořízení traktoru přihlížel i k tomu, že tento typ využívá řada zaměstnavatelů, pro budoucí absolventy školy je tedy velmi důležité, aby s ním uměli pracovat. „Naším cílem je, aby žáci měli ve škole k dispozici moderní vybavení a bez problému se pak mohli ve své profesi uplatnit. Nový lesní kolový traktor patří ke špičkovým vozidlům svého druhu a mě těší, že se stane součástí výuky právě na jedné z našich škol,“ uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč.


Lesní kolový traktor LKT 81 LTI dodala společnost TESAS TOP z Nepomuku, výrobcem je slovenská firma LKT Trstěná. Stroj se vyznačuje zpevněnou konstrukcí, vyztuženou kabinou a bezpečnostními skly. Dále je jeho součástí dvoububnový naviják na dálkové ovládání, pomocí kterého se přibližuje vytěžené dříví. Traktor má čelní rampovač s hydraulickými kleštěmi, jež umožňují zarovnání dříví na skládce. Řidič může využít i dálkové ovládání, což zásadně ovlivňuje efektivitu práce. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších strojů ve své řadě. 


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 16. 11. 2017 - 13:31