Domů Aktuality Víc dětí v Karlovarském kraji nachází nový domov u pěstounů

Víc dětí v Karlovarském kraji nachází nový domov u pěstounů

​Vyhledat 84 dlouhodobých pěstounů. A dalších 30 pěstounů ročně až do roku 2019 tak, aby děti nemusely jít do dětských domovů. Doporučení uvedené v koncepčním dokumentu Karlovarského kraje, na základě kterého region před časem spustil kampaň „Staňte se pěstounem“. Má ve výsledku za cíl zlepšit život dětem tak, aby poznaly, co je to žít v rodinném prostředí a mít individuální péči a výchovu. Díky kampani pěstounů meziročně přibylo, a to o víc než 13 %. Zatímco koncem roku 2015 jich bylo 474, loni k 31. prosinci se jednalo celkem o 537 pěstounů, kteří se starali o 560 dětí. Rok předtím měli v náhradní rodinné péči 511 malých svěřenců.


„Všem bych jim chtěla poděkovat za obětavost i odvahu zapojit se do náhradní rodinné péče. A hlavně za lásku, kterou dětem poskytují,“ říká hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a dodává: „Naším dlouhodobým cílem je zvýšit počet pěstounů, děláme pro to velmi mnoho, snad vše, co se dá. Například se nám podařilo získat jako tvář krajské kampaně „Staňte se pěstounem“ legendárního žokeje a trenéra Josefa Váňu. Má srdce na pravém místě a moc dobře ví, jak je důležité mít rodinné zázemí a podporu blízkých v každodenním životě a ve všech aktivitách.“

Josefu Váňovi není, stejně jako vedení Karlovarského kraje, lhostejný osud opuštěných dětí, dětí v dětských domovech. Nejen proto kraj vede evidenci mladých lidí (ve věku 0 - 18 let), pro které hledá pěstouny či si je lze osvojit. V současné době v ní je celkem 251 různě starých dětí.

„Dítě patří do rodiny, nikoliv do ústavního zařízení. Proto v Karlovarském kraji podporujeme pěstounství, které vnímáme jako formu náhradní rodinné péče velmi podobnou, ideálně shodnou, se životem v rodině biologické,“ říká náměstek hejtmanky Karlovarského kraje pro oblast sociálních věcí a bezpečnosti Petr Kubis a dodává: „Proto jsme mimo jiné uspořádali kulatý stůl se zástupci organizací, kteří se na náhradní rodinné i institucionální péči podílejí. Vznikl web pestounskapecevkk.cz či facebookový profil zaměřený na pěstouny, vydali jsme informační i metodické brožury a plánujeme celou řadu dalších aktivit. Rovněž jsme zřídili novou poradní skupinu složenou ze 14 starostů a místostarostů měst v regionu, se kterými se pravidelně scházíme a řešíme problémy v oblasti sociálních věcí. Je nutné poděkovat i jim, neboť se postupně aktivně zapojují do naší kampaně. Na webových stránkách obcí například zveřejňují video spoty, které natočili známí herci a díky kterým oslovujeme  „nové rodiče“ pro děti v ústavech.“

Součástí kampaně je také putovní výstava fotografií pěstounů z regionu, která bude k viděné od zítřka v Café Nostress v areálu Krajského úřadu Karlovarského kraje. Na vernisáži nechyběli zástupci kraje a organizací, jež se zabývají náhradní rodinnou i institucionální péčí. Akce, která naváže na expozici z roku 2016, se až do roku 2018 bude postupně rozšiřovat o tváře nových pěstounů. Vidět ji bude možné na různých místech Karlovarského kraje.

Pro úplnost: Ke konci roku 2014 měl Karlovarský kraj celkem 299 293 obyvatel, z toho bylo 54 728 dětí. Zatímco v rámci celé České republiky při přepočtu na 10 000 obyvatel bylo v institucionální péči 40 dětí, v Karlovarském kraji byl jejich počet daleko vyšší – 69 dětí na 10 000 obyvatel.

O dávky pěstounské péče, mezi které patří odměna pěstouna či příspěvek na úhradu potřeb dítěte, se žádá a vyplácí je Úřad práce. Od roku 2018 se má odměna pěstouna významně zvýšit: klasický pěstoun (tedy dlouhodobý, často například příbuzný) při péči o jedno dítě dostane místo stávajících 8 000 Kč měsíčně 12 000 Kč, při péči o dvě děti místo současných 12 000 Kč celkem 18 000 Kč, při péči o tři a více dětí se bude místo současných 20 000 Kč jednat o 30 000 Kč. Přičemž za každé další dítě svěřené do péče se odměna zvýší o 6 000 Kč, dosud to byly 4 000 Kč. Ke konci roku 2016 Ministerstvo práce a sociálních věcí evidovalo celkem 11 075 pěstounů. Podle odborníků chybí v celé České republice právě pěstouni dlouhodobí.

Autor textu: Štěpánka Filipová
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 30. 10. 2017 - 16:42