Domů Aktuality Kvůli následkům vichřice zasedl Krizový štáb Karlovarského kraje

Kvůli následkům vichřice zasedl Krizový štáb Karlovarského kraje

​Řádění vichřice v Karlovarském kraji má za následek rozsáhlé výpadky elektrické energie ve městech a obcích, popadané stromy na silnicích, škody na majetku. Hejtmanka Jana Vildumetzová proto svolala jednání Krizového štábu Karlovarského kraje, aby jeho členové v součinnosti se starosty okamžitě řešili především obnovu dodávek elektřiny.
​Hasiči z celého regionu byli v pohotovosti od pátku 27. října, také společnost ČEZ Distribuce vyhlásila kalamitní stav mimo jiné i v Karlovarském kraji, nicméně informace od energetiků vázly. „Hasiči odvádějí skvělou práci, zasahovali u více než 270 událostí po celém regionu. Velkým problémem ale zůstává, že jsou desítky měst a obcí v našem kraji bez elektřiny a my jsme neměli zpětnou vazbu od ČEZ, kdy se situaci podaří vyřešit a zda se zásobování elektřinou obnoví už dnes. Členové krizového štábu proto okamžitě vstoupili do kontaktu se starosty, aby přesně zjistili, jaký je stav. Za pomoci starostů průběžně chceme informovat občany o tom, kdy mohou s obnovením dodávek počítat. Dobře víme, že při dlouhodobém výpadku může nastat problém s fungováním čističek odpadních vod v obcích, se zásobováním pitnou vodou. Hasiči ani další složky bohužel od energetiků přesné údaje nedostali,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Například v Kynšperku nad Ohří dnes od osmi od rána nešel proud a nikdo nekontaktoval vedení města, aby vysvětlil, zda se stav řeší a jak dlouho problém bude trvat. Bez elektřiny zůstala i část Chebu, Nejdek a mnoho dalších měst a obcí. „Tam, kde se nezvládne obnovit dodávky elektřiny dnes, zajistí hasiči informovanost obyvatel. V závažných případech také lidé, kterým se nedaří navázat telefonické spojení, mohou přijít na místní policejní služebny nebo hasičské stanice v obcích, popřípadě policie či hasiči nabídnou náhradní řešení,“ dodala hejtmanka.

Lidé, kteří potřebují požádat o pomoc při řešení škod způsobených vichřicí, mohou využít jednotnou tísňovou linku Hasičského záchranného sboru ČR - 112.

Aktuální přehled uzavřených silnic na území Karlovarského kraje:
č. 21810 –Krásná Lípa - Přebuz
č. 219 – Boží Dar – Klínovec – Loučná pod Klínovcem
č. 2196 – Potůčky – Rýžovna – Boží Dar
č. 21141 – Horní Blatná – Rýžovna
č. 2209 – Nové Hamry – Horní Blatná
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 10. 2017 - 19:52