Domů Aktuality Kraj plně podpořil Sokolov v boji proti obchodu s chudobou

Kraj plně podpořil Sokolov v boji proti obchodu s chudobou

​Město Sokolov zavedlo opatření obecné povahy, na jehož základě nebudou moci obyvatelé problémových částí města získat doplatek na bydlení. Na dávku nebudou mít nárok ti, kteří se nově budou chtít přistěhovat do vybraných tří lokalit, kde se nabízejí byty s neúměrně vysokým nájemným placeným sociálně slabými z doplatku na bydlení. Karlovarský kraj podpořil už samotnou přípravu opatření, pomáhal městu s nalezením přijatelné možnosti řešení a připravuje další kroky, aby zamezil obchodu s chudobou nejen v Sokolově, ale i v dalších oblastech.

„Musím velmi ocenit, že se na zavedení opatření shodlo celé vedení města, považuji to za velmi dobrý krok. Doplatek na bydlení přestane být zdrojem zisku podnikatelů s byty, kteří vydělávají na sociálně slabých. Jen mě překvapily informace o tom, že na řešení problémů město zůstalo samo. Naopak, kraj okamžitě zareagoval na dopis místostarostky Sokolova Renaty Oulehlové s vysvětlením situace a od počátku společně s vedením města hledal cestu, jak zamezit přílivu nepřizpůsobivých osob, které se stěhují do předražených pronájmů právě v Sokolově. Svolali jsme na krajský úřad velké jednání za účasti poslanců, zástupců ministerstva práce a sociálních věcí, úřadu práce, velkých zaměstnavatelů i představitelů ostatních regionů. Diskutovali jsme o nedostatcích zákona o sociálním bydlení, který se připravoval, o možnosti vydání opatření obecné povahy, jež umožňuje novela zákona o hmotné nouzi, i o tom, jak zamezit přemístění nepřizpůsobivých do míst, kde opatření platit nebude. Kraj také domluvil schůzku s vedením Úřadu práce ČR a Svazu měst a obcí, jež bylo nápomocno při přípravě konkrétního opatření. Toto téma se stalo i hlavním motivem zářijové debaty v rámci projektu Road Show – My a naše bezpečnost, kterou jsme po dohodě s organizátory směřovali právě do Sokolova,“ vysvětlil náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Kraj také předloží po ustavení nové sněmovny zákonodárnou iniciativu, která řeší zrušení doplatku na bydlení celoplošně, tedy s možností rozšířit platnost na území celé ČR. „Samozřejmě ale chceme zajistit, aby to nepostihlo ty občany, kteří skutečně nemohou pracovat, ať už jde například o matky samoživitelky, nebo lidi před důchodem, kteří marně shánějí práci,“ dodal Petr Kubis. Zároveň také nabídl součinnost Karlovarského kraje i s dalšími městy, kde by podobný problém eskaloval.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 24. 10. 2017 - 14:45