Domů Aktuality Kraj uspoří finanční prostředky díky centrálnímu nákupu plynu

Kraj uspoří finanční prostředky díky centrálnímu nákupu plynu

​Karlovarský kraj má za sebou další úspěšný nákup na komoditní burze. Díky příznivým cenám a vhodnému načasování zaplatí za poptávaný objem zemního plynu v následujících dvou letech o 6 milionů korun méně. Kromě Karlovarského kraje se k centrálnímu nákupu připojilo ještě dalších 43 organizací.

„Díky velkému objemu poptávky získává kraj jako centrální zadavatel atraktivní cenu komodit, na niž by jednotlivé organizace samy nedosáhly. Původně nás megawatthodina stála 607 korun. Nyní zaplatíme za megawatthodinu 468 korun, což je pro nás velká úspora,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a energetiky Karel Jakobec.

Nákup zemního plynu proběhl formou elektronické aukce na komoditní burze Power Exchange Central Europe. Mezi organizace, které se k nákupu připojily, patří nejenom nemocnice, ale i střední školy nebo například domovy pro seniory. Nejlepší nabídku v rámci aukce předložila a novým dodavatelem zemního plynu se pro příští dva roky stala společnost Pražská plynárenská.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 17. 10. 2017 - 12:29