Domů Aktuality Cesta po D6 mezi Chebem a Karlovými Vary bude od příštího roku bez dálničního poplatku

Cesta po D6 mezi Chebem a Karlovými Vary bude od příštího roku bez dálničního poplatku

​Ministr Dan Ťok vyslyšel výzvy starostů a občanů Karlovarského kraje a zařadil zbývající zpoplatněné části D6 mezi Chebem a Karlovými Vary do úseků, kde není potřeba dálniční kupón. Vjezd do Karlových Varů a obchvat Chebu je nyní bez poplatku, po zařazení obchvatu Sokolova by zpoplatněných 20 kilometrů již nemělo význam a dopravně by spíš způsobovalo zmatek. Rozhodnutí ministr oznámil na dnešní tiskové konferenci na Krajském úřadě Karlovarského kraje. 

K již znepoplatněnému sedmikilometrovému úseku kolem Chebu a dvoukilometrovému úseku v Karlových Varech tak přibude od příštího roku nejen úsek tvořící obchvat Sokolova, ale také zbývající pětikilometrový úsek mezi Sokolovem a Karlovými Vary a šestnáctikilometrový úsek mezi Sokolovem a Chebem.

„Starostové z Karlovarského kraje mě racionálními argumenty přesvědčili, že doplnit stávající osvobození od dálničního poplatku o zbývajících dvacet kilometrů má smysl a lidé nebudou již nelogicky sjíždět z již znepoplatněné dálnice. Zároveň tím ulevíme okolním obcím, kde se zklidní doprava, a pomůžeme místním, aby měli snazší, rychlejší a bezpečnější cestu mezi Chebem a Karlovými Vary,“ vysvětlil svoje rozhodnutí ministr dopravy Dan Ťok.

Karlovarský kraj navíc vznesl zásadní připomínku k vyhlášce o užívání pozemních komunikací zpoplatněných časovým poplatkem. „Žádali jsme nejen o znepoplatnění obchvatu Sokolova, ale o vyjmutí celého úseku D6 od Karlových Varů do Chebu, protože v kraji nemáme paralelní silnici I. třídy a naši občané museli dálnici objíždět po silnicích II. a III. tříd. Navíc jde o úsek, který není napojený na českou dálniční síť. Kdyby se znepoplatnila jen část u Sokolova, řidiče by to mátlo, nevěděli by přesně, kde se platí a kde ne. Z rozhodnutí ministra o znepoplatnění celého úseku máme obrovskou radost,
 lidé tak budou mít dostupnější zdravotní péči, plynulejší přesun do práce nebo do škol. Jen mě mrzí, že to tak mohlo být už od roku 2011, kdy kraj měl šanci připomínkovat chystané placení dálničního poplatku na tomto úseku a neudělal to,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Ministerstvo dopravy vyhovělo v rámci připomínkového řízení k vyhlášce také Jihočeskému a Zlínskému kraji. Bez poplatku bude dálnice D3 u Veselí nad Lužnicí nebo obchvat Otrokovic na D55. Již dříve ministerstvo rozhodlo o vyjmutí ze zpoplatnění od příštího roku také na D52 u Pohořelic nebo na části dálnice D46 u Hněvotína, což umožní bezplatné využití obchvatu Olomouce na dálnici D35.



 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 13. 10. 2017 - 15:20