Domů Aktuality Marienbad Film Festival odtajnil svůj program

Marienbad Film Festival odtajnil svůj program

​Marienbad Film Festival, který se uskutečný od 29. srpna do 2. září 2017 v Mariánských Lázních, nabídne českou soutěž experimentálních filmů, rakouský experiment nebo českou filmovou avantgardu 20. až 40. let. Festival se pochlubí také širokým hudebním programem, výstavou a projekcemi klasických hollywoodských filmů 50 let. Chybět nebudou ani akce pro rodiny s dětmi.

Oproti loňskému prvnímu ročníku se letos filmový i nefilmový program výrazně rozšíří. Sekce českého experimentálního a nezávislého filmu Theatre Eletrique bude letos poprvé soutěžní. Diváci se mohou těšit na celkem 14 nových českých filmů, které se nebojí experimentovat se svou formou i obsahem. „Zájem tvůrců o účast na festivalu nás příjemně překvapila, vybírali jsme z téměř čtyř desítek filmů. Diváci uvidí filmy, které nejlépe odpovídají profilu našeho festivalu,” vysvětlil dramaturg sekce Jiří Forejt. „Za všechny bych jmenoval intimní dokument slovinského režiséra žijícího v České republice Črta Brajnika Dopisy otci nebo animovaný Sunshine Víta Pancíře. Událostí bude také uvedení velmi neobvyklého promítacího přístroje – tzv. promítačky – Jana Kulky.”

Nová sekce Cinema Excelsior, která prezentuje konkrétní zahraniční oblasti experimentálního filmu, se letos zaměří na Rakousko.„Díky velkorysé podpoře Rakouského kulturního fóra a skvělé spolupráci s distribuční společností Sixpack Films můžeme na festivalu uvést celkem 22 filmů a přivítat několik jejich tvůrců. Velmi zajímavý tvůrce Björn Kämmerer, který své filmy uvádí stále na 35mm filmovém pásu, přijal naše pozvání do poroty české soutěže,” uvádí programová ředitelka festivalu Tereza CZ Dvořáková.

Diváci se dočkají také mnoha jiných filmů ve 4 dalších sekcích – unikátní kolekce české avantgardy, sekce Film in Film uvede filmy o filmu, Forum Marienbad mimo jiné představí zvukařský workshop Mikroport, v rámci zvláštního uvedení poběží restaurované filmy Gustava Machatého Erotikon a Ze soboty na neděli. Společenským vrcholem festivalu se stane jeho slavností zahájení a zakončení se světovou premiérou restaurovaného snímku z 20. let o Mariánských Lázních a s hollywoodskými kultovními filmy Zpívaní v dešti a Usměvavá tvář s Audrey Hepburn. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 18. 8. 2017 - 08:34