Domů Aktuality Příznivce klasické hudby potěší další ročník Chopinova festivalu

Příznivce klasické hudby potěší další ročník Chopinova festivalu

​V Mariánských Lázních dnes začíná 58. ročník Chopinova festivalu. Jedná se o jeden z nejstarších hudebních festivalů na světě. Na symfonických koncertech a klavírních recitálech uslyšíte umělce zvučných jmen. Akce se koná za podpory Karlovarského kraje.

Festival je obohacen klavírní soutěží, kde se hrají výhradně díla Fryderyka Chopina a na kterých se už představila řada vynikajících mladých interpretů. Koncert vítězů proběhne již dnes od 18 hodin v Domě Chopin. Slavnostní zahajovací koncert festivalu se pak uskuteční zítra ve Společenském domě Casino, a to od 19.30 hodin. Zahraje Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně s italským sólistou Lorenzem di Bellou, dirigovat bude Reinhard Seehafer z Německa.

„Tím prvním, co bych doporučila návštěvníkům, je koncert světově proslulého pianisty Kevina Kennera z USA, který se představí v neděli 20. srpna. Pak také veřejné natáčení Českého rozhlasu 2 - Lenoška Iva Šmoldase, a to taktéž v Městském divadle za přítomnosti představitele Společnosti Fryderyka Chopina Martina Kasíka. Jako host přijede hudebník, herec a moderátor Marek Eben. Natáčení se koná v pondělí 21. srpna v 15 hodin,“ zve tajemnice pořádající Společnosti Fryderyka Chopina Eva Smejkalová.

V rámci festivalu se představí například vynikající český klavírista Jan Simon, laureát soutěže Královny Alžběty v Bruselu, nebo pianistka z Maďarska Ivett Gyöngyösi, která si přes své mládí získala věhlas na světových i evropských pódiích. Kromě skladeb Fryderyka Chopina, jež tvoří neodmyslitelnou součást programu festivalu v Mariánských Lázních, si ale posluchači budou moci vychutnat i skladby jiných autorů, například v podání Five star quartetu nebo Bennewitzova kvarteta.

Odkaz geniálního autora a klavíristy bude námětem i doprovodné výstavy festivalu v Městském divadle, kterou sestavil Polský institut Praha. „Ráda bych pozvala všechny na vernisáž výstavy v neděli 20. srpna v 16 hodin do divadelní galerie. Vstup je zdarma a hudební doprovod bude v podání violoncellového dua členů Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně,“ dodává Smejkalová.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 17. 8. 2017 - 12:24