Domů Aktuality Prezident Miloš Zeman podpoří požadavek krajů na dofinancování platů v sociálních službách

Prezident Miloš Zeman podpoří požadavek krajů na dofinancování platů v sociálních službách

​Prezident Miloš Zeman slíbil hejtmanům, že podpoří jejich požadavek, aby obdrželi 822 milionů korun na dofinancování navýšení platů pracovníků v sociálních službách, o které Asociace krajů ČR žádala ministryni práce a sociálních věcí Marksovou. Hejtmanům stanovisko sdělil během čtvrtečního neformálního setkání na zámku v Lánech.
​„Pan prezident vyslovil krajům podporu v otázce dofinancování peněz na navýšení platů pracovníků v sociálních službách a vyslovil přesvědčení, že kraje by měly 822 milionů obdržet v co nejkratší době, protože je ze svých rozpočtů již musely vynaložit," uvedla předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. Prostředky na dofinancování loňského růstu platů v sociálních službách žádají kraje od ministryně práce a sociálních věcí Marksové, která by je mohla uvolnit z rezervních prostředků úřadů práce. Že tento postup umožňuje zákon o rozpočtových pravidlech, potvrdil v minulém týdnu také ministr financí Pilný.

Hejtmani na setkání rovněž sdělili společné stanovisko k otázkám financování prezidentských cest do krajů. „Oceňujeme a vážíme si toho, že všichni prezidenti kraje navštěvovali a zajímali se o jejich problémy a dění v krajích. Přístup k tak významným návštěvám kraje byl a je vždy obdobný. Tento postoj budeme zastávat i nadále, ať bude prezidentem kdokoliv,“ uvedla Jana Vildumetzová.
 
V diskusi s prezidentem došlo i na téma čerpání evropských fondů. „Vítáme, že se setkání na pozvání pana prezidenta účastnila i paní ministryně Šlechtová. Bylo tak možné jí sdělit zásadní požadavek krajů na přímou účast v přípravě nového programového období, aby bylo možné v budoucnu lépe plánovat investiční projekty ve shodě s regionálním a místním uspořádáním,“ uvedl místopředseda Rady Asociace krajů ČR a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Prezident hejtmany podpořil rovněž v jejich snaze ustanovit Asociaci krajů ČR stálým připomínkovým místem legislativního procesu a vyslovil jednoznačnou podporu krajským samosprávám. Významné místo v diskusi mezi prezidentem, hejtmany a ministryní pro místní rozvoj zaujala i problematika výstavby, modernizace a oprav silniční sítě, a to jak z hlediska nezbytnosti dlouhodobé dostupnosti finančních prostředků na jejich opravy, tak i z hlediska délky přípravy jednotlivých projektů a stát poškozujícím obstrukcím. Všichni zúčastnění se shodli na nezbytnosti vytvoření odpovídajících podmínek pro urychlení těchto místy nekonečných procesů.

Autor textu: Michaela Vrbová, tisková mluvčí AK ČR
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 14. 8. 2017 - 13:17