Domů Aktuality Přijďte sledovat magický roj Perseid na zámek Kynžvart

Přijďte sledovat magický roj Perseid na zámek Kynžvart

​Nemáte program na víkend? Tak pro vás máme jeden zajímavý tip na sobotní večer. Státní zámek Kynžvart ve spolupráci s Hvězdárnou v Rokycanech a Plzni zve návštěvníky na Hvězdný piknik, během něhož budou moci pozorovat padající hvězdy a další úkazy z hlubin vesmíru. Akce začíná ve 21:30 hodin.
​​
Během noci z 12. na 13. srpna dojde k nejhustší frekvenci známého meteorického rojení prachových částic rozpadlé komety 109P/Swift-Tuttle, které se objevují v souhvězdí Persea. Při jasném nebi bude po půlnoci kulminace dosahovat až sedmdesáti padajících hvězd za hodinu. Pro pozorování padajících hvězd je nutná naprostá tma, proto bude samotné pozorování prováděno na louce před zámkem s výkladem astronoma Lumíra Honzíka.

Součástí doprovodného programu bude promítání v kupolovém planetáriu, astronomické interaktivní hry, výtvarná dílna a předpůlnoční pohoštění pro vysílené pozorovatele nebeských lánů. V případě nepříznivého počasí se vedle doprovodného programu uskuteční povídání o meteorických rojích v hlavním sálu zámku. Více informací o akci najdete na těchto internetových stránkách.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 10. 8. 2017 - 09:46