Domů Aktuality Noční cvičení prověřilo zásah záchranářů při velké železniční nehodě

Noční cvičení prověřilo zásah záchranářů při velké železniční nehodě

Námětem sobotního cvičení byla železniční dopravní nehoda na trati mezi Sokolovem a Karlovými Vary. Díky podpoře vedení Karlovarského kraje získali hasiči vůbec poprvé možnost uspořádat cvičení na tomto úseku a vyzkoušeli si tak zásah nejen v nepřístupném terénu, ale také v náročnějších nočních podmínkách. 
​Kvůli výcviku provozovatel železnice povolil výluku. Zapůjčený vlak od Českých drah přivezl pět desítek figurantů na vybrané místo zásahu u Královského Poříčí v půl desáté večer. V tomto úseku není přístup k železnici z žádné běžně užívané komunikace, hasiči tak nejprve museli najít vhodnou příjezdovou cestu a přímo k vlaku slanit z několikametrového srázu. Ještě předtím drážní hasiči odpojili elektrickou energii z trakčního vedení a zároveň provedli jeho zkratování. Ve vlaku poté roztřídili zraněné podle závažnosti jejich poranění a na nosítkách je vynesli ven z vagonů.

Transport zraněných probíhal na nakolejovacích vozících k místu, kde byl snazší přístup k trati. Odtud pak sanitka Báňské záchranné služby, která disponuje terénním podvozkem a prostorem pro více ležících pacientů, převážela poraněné na stanoviště záchranné služby. Policie zároveň prováděla evidenci cestujících a pátrala po pohřešovaných z vlaku, kteří v panice po nehodě utekli. Na místě zasahoval také vrtulník, který transportoval nejvíce zraněné figuranty.

Cvičení skončilo v půl třetí v noci a prokázalo skvělou spolupráci všech účastníků. Následovat bude vyhodnocení veškerých činností, které záchranáři na místě prováděli.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 17. 7. 2017 - 14:35