Domů Aktuality Porota hodnotila výrobky přihlášené do soutěže Dobrota Karlovarského kraje

Porota hodnotila výrobky přihlášené do soutěže Dobrota Karlovarského kraje

​V prostorách Střední zemědělské školy Dalovice se v pátek 14. července sešla odborná porota, aby vyhodnotila první ročník soutěže Dobrota Karlovarského kraje. Pětičlennou hodnotitelskou komisi čekal velice náročný úkol, a sice vybrat z 82 přihlášených potravinářských a zemědělských výrobků od 18 místních producentů ty nejkvalitnější a nejchutnější.

Soutěžilo se celkem v 5 kategoriích, které zahrnovaly masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje a v neposlední řadě ovoce, zeleninu, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované formě. „Do soutěže se mohly přihlásit potravinářské a zemědělské výrobky, které byly vyprodukovány nebo vyrobeny v Karlovarském kraji a pocházejí zejména z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musel tvořit minimálně sedmdesát procent, přičemž hlavní surovina musela být ze sta procent domácího původu,“ uvedl radní Karlovarského kraje pro oblast životního prostředí, zemědělství a energetiky Karel Jakobec.

V hodnotitelské komisi zasedli zástupci Karlovarského kraje, Krajské veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státního zemědělského intervenčního fondu a Střední zemědělské školy Dalovice. Vedle chuti a vzhledu se u výrobků posuzovala také jejich společenská prospěšnost. „Pokud spotřebitel kupuje potravinářské výrobky vyrobené v regionu, má jistotu, že maso je opravdu maso a jogurt obsahuje tolik ovoce, kolik má na etiketě. Rozhodně se nemusí tedy bát horší  kvality zboží ve srovnání se stejným zbožím nakoupeným například v Německu. Nákupem českých potravin živíme navíc vlastní lidi a ne výrobce za hranicemi,“ přiblížil ředitel Střední zemědělské školy Dalovice Zdeněk Perlinger.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhne 2. září v areálu Krajského úřadu Karlovarského kraje na akci s názvem Loučení s prázdninami. Výhercům bude předán certifikát, díky němuž mohou za předpokladu, že se nezmění charakter oceněného výrobku, užívat značku Dobrota Karlovarského kraje neomezeně.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 17. 7. 2017 - 09:07