Domů Aktuality Karlovarský kraj podpoří projekt dostupnější první pomoci

Karlovarský kraj podpoří projekt dostupnější první pomoci

​Díky projektu krajských záchranářů budou mít lidé v regionu větší šanci na záchranu života. Pro případy stále častějších srdečních příhod vybaví a proškolí další složky Integrovaného záchranného systému takzvanými automatizovanými externími defibrilátory. Po schválení návrhu krajským zastupitelstvem jich pořídí dvacet. Projekt vyjde přibližně na dva miliony korun.
​Náhlá zástava oběhu ročně postihuje v Karlovarském kraji přibližně 250 lidí mimo nemocnici. Na pomoc jim vyjíždějí posádky zdravotnické záchranné služby, které přestože dosahují průměrných dojezdových časů do deseti minut, během zástavy srdce rozhoduje především rychlost zákroku. „Defibrilátor je jednoduchý a snadno ovladatelný přístroj, který vyhodnotí stav pacienta a je sám schopen zachránce instruovat, co má dělat. Proto usilujeme o to, aby jimi disponovali i hasiči či policisté, kteří jsou v neustálé pohotovosti a často k těmto událostem přijíždějí první. Součástí projektu je také pravidelné školení,“ uvedl krajský radní Jan Bureš.

Na základě Memoranda o plánované první pomoci podepsaného mezi Asociací krajů České republiky, Asociací zdravotnických záchranných služeb České republiky a Hasičským záchranným sborem se do projektu jako jeden z prvních zapojí právě Hasičský záchranný sbor. V následujících letech pak Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje plánuje proškolit také další instituce či veřejnost a umístit defibrilátory na obtížně dostupná místa.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 6. 6. 2017 - 11:57