Domů Aktuality ​Karlovarský kraj navštívil nový velvyslanec Vietnamu

​Karlovarský kraj navštívil nový velvyslanec Vietnamu

Na jednu ze svých prvních pracovních cest se vydal nově jmenovaný velvyslanec pan Ho Minh Tuan právě do našeho regionu. Na krajském úřadě ho přivítal náměstek hejtmanky Petr Kubis a radní Jan Bureš. Společně diskutovali o budoucí spolupráci mezi Karlovarským krajem a vybranou vietnamskou provincií nebo o zapojení vietnamské komunity do Českého národního registru dárců kostní dřeně.
​Karlovarský kraj uzavřel v dubnu letošního roku s Vietnamskou socialistickou republikou memorandum o vzájemné spolupráci, na které navázalo včerejší jednání. Zástupci obou regionů se shodli na tom, že na základě tohoto dokumentu vytvoří pracovní skupiny, které se budou zabývat konkrétními oblastmi. „Chtěli bychom s vybranou vietnamskou provincií navázat užší spolupráci, a to především ve zdravotnictví či v těžebním a sklářském průmyslu. Velmi mě těší, že můžeme uzavřené memorandum dále rozvíjet, pro obě strany je jistě přínosem,“ uvedl náměstek Petr Kubis. Společně hovořili například o možnostech, jakým způsobem získat vietnamské zdravotní sestry do místních nemocnic.

Krajští radní také velvyslance informovali o záměru zapojit vietnamskou komunitu do Českého národního registru dárců kostní dřeně a požádali ho o záštitu celé akce. Zástupci hematologických oddělení nemocnic v Plzni a v Sokolově vysvětlili, že cílem je zlepšit život vietnamských obyvatel žijících nejen v Karlovarském kraji, kteří by v případě onemocnění leukémií potřebovali vhodné dárce, a těmi by díky genetickým předpokladům byli právě lidé vietnamské národnosti. Jeho Excelence pan Ho Minh Tuan poděkoval za tento projekt, který bude mít pro vietnamské občany velký význam.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 31. 5. 2017 - 15:14