Domů Aktuality Státní hrad a zámek Bečov získal Cenu Adolfa Heyduka

Státní hrad a zámek Bečov získal Cenu Adolfa Heyduka

​Státní hrad a zámek Bečov se může pochlubit dalším oceněním. Za zpřístupnění expozic nevidomým a slabozrakým obdržel Cenu Adolfa Heyduka. Ta je udělována památkám, které jsou nejvíce přívětivé ke zdravotně znevýhodněným návštěvníkům.

Ocenění uděluje mezinárodní vzdělávací projekt Hugo na cestách. Organizátoři se skrze něj snaží zvýšit povědomí o problematice přístupnosti kulturního dědictví lidem se zdravotním znevýhodněním. V letošním roce byla cena udělována již podruhé a Státní hrad a zámek Bečov v ní bodoval díky haptickému modelu relikviáře sv. Maura.

Nevidomým návštěvníkům model přináší možnost vytvořit si prostorovou představu o památce a ohmatat si tak čtrnáct odlitků sošek svatých a dvanáct reliéfů, které jí zdobí. Pamatováno bylo také na obsah, jenž evokuje v relikviáři skutečně obsažené předměty. Model je doplněn textem v Braillově písmu, přehrávačem MP3 s kramářskou písní a hmatovou mapou Evropy vysvětlující původ a putování relikviáře během dějin. Na vytvoření tohoto unikátního modelu se podílela obecně prospěšná společnost Přírodní škola, Správa státního hradu a zámku Bečov, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy a v neposlední řadě věznice v Horním Slavkově, jejíž vězni model vyrobili.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 30. 5. 2017 - 14:50