Domů Aktuality ​Karlovarský kraj navštívila finská velvyslankyně

​Karlovarský kraj navštívila finská velvyslankyně

​Velvyslankyně Finska Helena Tuuri zavítala na pracovní návštěvu do našeho regionu. Na krajském úřadě jí přijal radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslav Bradáč. Během setkání, které se neslo v přátelském duchu, spolu hovořili o systému vzdělávání ve Finsku a České republice, o politice na národní a komunální úrovni nebo o blížících se volbách do poslanecké sněmovny.

V úvodu setkání převzala velvyslankyně z rukou radního květinu a poděkovala za přijetí na krajském úřadě. Vzhledem k tomu, že se jednalo o její první oficiální návštěvu v kraji, byla v krátkosti seznámena s jeho specifiky. Následně se řeč stočila k oblasti, kterou má radní na starosti, a sice ke školství.  „Ve Finsku je vzdělání základ všeho, a protože máme málo obyvatel, je důležité, aby kvalitní vzdělání dostal úplně každý. Naši učitelé vykonávají vysoce prestižní práci, za kterou jsou navíc velice dobře ohodnoceni,“ uvedla velvyslankyně Helena Tuuri.

Radní velvyslankyni informoval o tom, že v České republice tomu tak není a že se to bohužel odráží i na kvalitě vzdělávání. Zároveň jí seznámil s problémy regionálního školství, které by mělo projít optimalizací tak, aby lépe reagovalo na potřeby trhu práce a demografický vývoj. „V současné době máme ve školách tisíc až tisíc dvě stě volných židlí. Jsou to místa, která byla v minulosti naprosto neracionálně vytvořena a bude muset dojít k jejich redukci,“ postěžoval si radní Jaroslav Bradáč.

Velvyslankyně se rovněž ptala na to, jaké má plány současné vedení Karlovarského kraje do budoucna. Radní připomněl, že práci vedení stěžuje neustále řešení problémů z minulosti. I přesto se však snaží podnikat veškeré kroky k tomu, aby se kraj dále rozvíjel a občanům se zde žilo lépe. Velvyslankyně se zajímala i o to, jaké jsou prognózy ohledně voleb do poslanecké sněmovny a jak si myslí, že dopadnou prezidentské volby. Radní se jako zkušený regionální politik podělil o své tipy a podotknul, že si myslí, že stoupnou preference stranám, které jsou zaměřeny proti imigrantům.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 26. 5. 2017 - 13:57