Domů Aktuality Jáchymovské peklo připomene oběti minulého režimu

Jáchymovské peklo připomene oběti minulého režimu

​Členové Konfederace politických vězňů České republiky zavítají opět po roce do našeho regionu, aby uctili památku těch, kteří zahynuli v pracovních táborech v okolí Jáchymova a Horního Slavkova. Akce s názvem „Jáchymovské peklo“ se v sobotu 27. května zúčastní i hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.
V okolí Jáchymova a Horního Slavkova vzniklo v padesátých letech minulého století osmnáct lágrů. Bídný život v táborech poznalo téměř šedesát pět tisíc lidí, přičemž z velké části se jednalo o politické vězně odsouzené v nespravedlivých procesech. Členové Konfederace politických vězňů České republiky si jejich památku připomenou letos již poosmadvacáté.

V pátek 26. května ve 14:30 hodin položí květiny u památníku na hřbitově v Horním Slavkově. Následně se přesunou do areálu bývalého podniku Škoda Ostrov v Dolním Žďáru, kde proběhne v 15:45 hodin pietní akt u Věže smrti. V sobotu 27. května se v 9 hodin uskuteční mše svatá v kostele Sv. Jáchyma v Jáchymově. U památníku Brány ke svobodě pak v 10 hodin zazní projevy a poté budou položeny věnce.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 26. 5. 2017 - 13:12