Domů Aktuality ​Karlovy Vary po roce opět ovládnou běžci

​Karlovy Vary po roce opět ovládnou běžci

​Již zítra bude odstartován pátý ročník Mattoni 1/2 Maratonu Karlovy Vary. Prestižního běžeckého závodu, který bude letos poprvé vysílat živě i Česká televize, se zúčastní na čtyři tisíce sportovců z celého světa. Informovali o tom dnes pořadatelé na tiskové konferenci, kde nechyběl ani krajský radní Jaroslav Bradáč.

Mattoni 1/2 Maraton Karlovy Vary, který byl již podruhé oceněn zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF, bude odstartován v půl šesté v podvečer. Trasa závodu patří vzhledem ke kopcovitému terénu k nejnáročnějším ze série RunCzech běžecké ligy, ovšem díky scenérii lázeňského města zároveň i k těm nejkrásnějším. Přímý přenos ze závodu diváci mohou sledovat na ČT Sport a na www.ivysilani.cz. Rozhodně je čeká napínavá sportovní podívaná.

„Kraj je pyšným partnerem akce, které se účastní nejen profesionální a hobby běžci, ale také rodiny s dětmi a sportovní talenti z našich škol. Věřím, že i letos se tato velmi prestižní událost, díky které se k našemu kraji upnou zraky sportovního světa, vydaří. Přeji organizátorům hladký průběh akce a sportovcům, aby zvládli trať s úspěchem a bez zranění,“ uvedl radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslav Bradáč.

Největšími favority letošního závodu budou opět afričtí běžci, mezi nimi například Keňané Shadrack Kimining a Mark Korir, Maročan Moussab Hadout nebo Eritrejec Dawit Weldesilasie. Z Čechů to bude elitní běžec Jiří Homoláč. Ženské pole slibuje keňsko-etiopský souboj mezi Mercy Kibarus a Sutume Asefa, u stálic českého vytrvalostního běhu se pak očekává mezi Ivanou Sekyrovou a Petrou Kamínkovou. Kromě špičkových běžců se diváci mohou těšit také na řadu známých osobností. Karlovými Vary poběží moderátor Leoš Mareš, kardiochirurg Jan Pirk nebo Dalibor Gondík v roli vodiče.

Atmosféru velkého závodu si ovšem budou moci užít i rodiče s dětmi v rámci dm rodinného běhu. Ten odstartuje hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová ve čtyři hodiny odpoledne a zúčastní se ho na dva a půl tisíce běžců, což je o pět set více než vloni. Nedílnou součástí RunCzech závodů je také Maraton Music Festival, v rámci kterého se na patnácti místech ve městě rozezní živá hudba nejrůznějších žánrů.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 19. 5. 2017 - 13:03