Domů Aktuality Bečov se může pochlubit dalším oceněním

Bečov se může pochlubit dalším oceněním

​Vzdělávací projekt Národního památkového ústavu „Památky nás baví“, do kterého byl zapojen hrad a zámek Bečov, získal prestižní ocenění Europa Nostra. Cena Evropské unie je považována za obdobu filmových Oscarů v oblasti památkové péče.

Hlavním cílem projektu bylo vytvoření systému programů zaměřených na vzdělávání v oblasti památkové péče a prezentace památkových objektů. Projekt koordinovalo pracoviště Národního památkového ústavu v Telči a programy připravovala a realizovala síť sedmi edukačních center, mezi která patřil i hrad a zámek Bečov. Velmi významnými partnery v projektu se staly Katedra historie a didaktiky dějepisu Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Katedra sociální pedagogiky Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

„Účast v projektu spočívala pro hrad a zámek Bečov zejména v možnosti institucionálně pokračovat v předchozích edukačních aktivitách, v realizaci skvělých programů a setkávání se zajímavými lidmi a v neposlední řadě také v získání statutu Fakultního památkového objektu Karlovy univerzity v Praze, který byl hradu Bečov udělen jako první svého druhu. Navíc dává dvojnásobnou naději na dokončení zpřístupnění celého areálu národní kulturní památky Bečov, které odstartovalo v roce 2010 první ocenění Europa Nostra za projekt Hrad Bečov – konzervace a prezentace,“ uvedl kastelán Tomáš Wizovský.

Projekt byl financován Ministerstvem kultury ČR v letech 2012 až 2015 v rámci Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity celkovou částkou 20 milionů korun. „Tohoto významného ocenění si velmi vážíme a přijímáme ho s obrovskou pokorou, zvláště když se jedná o evropský kontext. Zároveň také doufáme, že i tato cena přispěje k tomu, aby se edukační programy na památkách staly přirozenou součástí nabídky našich hradů, zámků a ostatních památek,“ dodala ředitelka územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči Martina Indrová.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 11. 4. 2017 - 14:05