Domů Aktuality Hejtmanka zavítala do vojenského újezdu Hradiště

Hejtmanka zavítala do vojenského újezdu Hradiště

​Újezdní úřad Hradiště a vojenský výcvikový prostor v Doupovských horách navštívila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. Spolu s přednostou vojenského újezdu Petrem Vašíčkem, ředitelem Krajského vojenského velitelství Jaroslavem Kořínkem, náčelníkem Střediska obsluhy výcvikového zařízení Hradiště Martinem Kunou a ředitelem karlovarské divize Vojenských lesů a statků ČR Milanem Sukem nejprve diskutovali o změnách, které přinesla optimalizace vojenských újezdů platná od ledna loňského roku.

Na jejím základě se o 15 procent zmenšila plocha vojenského újezdu Hradiště o ty okrajové části území, ve kterých dosud žili obyvatelé újezdu za podmínek zvláštního bezpečnostního režimu. Zároveň vznikly dvě nové obce - Bražec a Doupovské Hradiště. 

Hejtmanka informovala zástupce armády o problému s heliportem karlovarské nemocnice, kam dlouhých pět let z dosud neznámého důvodu nemohly létat vrtulníky vojenské záchranky, jen soukromých společností. „Zajistili jsme, že letečtí záchranáři konečně na heliportu přistávají. Do téhle chvíle mi nikdo nevysvětlil, proč se blokovalo přistávání vojenských záchranářů, když stavebně byl heliport v pořádku a jen se upravilo značení. Plánujeme ještě osvětlení plochy heliportu, které také nikdo neřešil, přitom je samozřejmé, že bude v případě záchrany zdraví a života lidí vrtulník přistávat i v noci,“ vysvětlila.  

Poté hejtmanku přednosta vojenského újezdu Hradiště Petr Vašíček seznámil s tím, že na území naší republiky se v současnosti kromě Hradiště nacházejí ještě tři vojenské újezdy – Libavá, Boletice a Březina. „Úkolem újezdního úřadu je koordinovat využití území újezdu k vojenské a hospodářské činnosti, ale i chránit tamní přírodu. Zabezpečit tedy především podmínky pro výcvik ozbrojených sil, kontrolovat bezpečnostní a režimová opatření týkající se například vstupu na území, informovat okolní obce o výcviku, ale i pořizovat územní plán a starat se o pozemní komunikace,“ uvedl přednosta s tím, že kromě české armády využívají možnost cvičit v újezdu také alianční jednotky NATO, Policie ČR, Celní správa ČR a jednotky Integrovaného záchranného systému.

Hovořilo se také o náboru nových vojáků a především o problému s nízkým stavem aktivních záloh v našem kraji.  Podle ředitele Krajského vojenského velitelství Jaroslava Kořínka se armáda snaží za pomoci finančních a dalších benefitů získat více zájemců do aktivních záloh, které na území kraje tvoří v současnosti okolo 50 osob. Vojenské velitelství by chtělo jejich počet navýšit až na 160. S hejtmankou Janou Vildumetzovou se domluvili na možné propagaci náboru i ve spolupráci s Karlovarským krajem.

Ve výcvikovém prostoru si hejtmanka prohlédla Součinnostní střelnici Žďár, ale i panorama Doupovských hor z úbočí nejvyššího místního vrchu Hradiště s nadmořskou výškou 934 m. Během návštěvy také připomněla snahu vedení kraje dojednat s ministerstvem obrany návrat vojenské posádky do regionu.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 10. 4. 2017 - 14:26