Domů Aktuality Zástupci kraje a města jednali o dotacích pro Císařské lázně

Zástupci kraje a města jednali o dotacích pro Císařské lázně

​O možnostech financování kompletní obnovy národní kulturní památky Císařské lázně jednali v závěru uplynulého týdne hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a primátor Karlových Varů Petr Kulhánek s představiteli ministerstva pro místní rozvoj. Řešily se především podmínky, za kterých je možné na opravy získat evropské dotace.

„Hovořili jsme o tom, že by Evropská unie měla už zanedlouho zrušit omezení pro čerpání dotací na opravu kulturních památek. Podpora z Evropského fondu pro regionální rozvoj se tak zřejmě rozšíří z infrastruktury malého měřítka – takzvané pravidlo „small scale“ – i na větší projekty obnovy národních kulturních památek. To by znamenalo, že bychom mohli čerpat až 85 procent dotace z celkových nákladů na celou rekonstrukci, což by přineslo velkou úsporu pro krajský rozpočet i rozpočet města,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová. Zároveň ale dodala, že by bylo nutné dodržet velmi striktní podmínky, budova by se nesměla využívat k žádným komerčním akcím, ale výhradně ke kulturnímu vyžití. Po dobu udržitelnosti projektu, která trvá 5 let, by se v budově nemohly konat například doprovodné akce Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, natáčení filmů nebo reklam, prostory objektu by nebylo možné pronajímat.

V současnosti lze na obnovu Císařských lázní získat z Integrovaného regionálního programu asi 135 milionů korun. Náklady na celkovou opravu Císařských lázní by se měly pohybovat okolo půl miliardy korun. Karlovarský kraj si převzal povinnosti a závazky ze zrušeného zájmového sdružení Císařské lázně, znovuobnovil příspěvkovou organizaci, která je pod daleko důkladnější kontrolou Rady kraje a všech zastupitelů. „Vyhlásili jsme výběrové řízení na ředitele příspěvkové organizace a v květnu plánujeme uskutečnit veřejnou diskusi, kde chceme občanům předat veškeré informace a získat zpětnou vazbu, jakou mají představu o využití památky,“ připomněla Jana Vildumetzová. 



Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 10. 4. 2017 - 15:35