Domů Aktuality Karlovarský kraj se zapojí do druhé vlny kotlíkových dotací

Karlovarský kraj se zapojí do druhé vlny kotlíkových dotací

Dalších více než 64 milionů korun získají občané kraje na výměnu starého kotle za nový. Karlovarský kraj v současné chvíli podává žádost na Ministerstvo životního prostředí a připravuje se na další vlnu kotlíkových dotací. Pokud ji ministerstvo schválí, vyhlášení výzvy by se mohlo uskutečnit do konce září letošního roku.
​Druhá vlna kotlíkových dotací se bude od té předchozí lišit zejména v typech podporovaných kotlů. Nově budou žadatelé měnit stávající zdroje tepla na pevná paliva s ručním přikládáním za automatický kotel na uhlí a biomasu, plynový kondenzační kotel, kotel pouze na biomasu s ručním nebo s automatickým přikládáním nebo za tepelné čerpadlo. Zájemci o dotaci budou moci získat 75 – 80 % svých nákladů, a to dle typu nově pořízeného kotle. Nejvyšší částka může činit až 120 tisíc korun. Finanční prostředky na výměnu kotlů vlastníci rodinných domů získají po úspěšném schválení žádostí. Ty se budou do druhé vlny podávat pravděpodobně elektronicky.

O první vlnu kotlíkových dotací měli občané velký zájem. Podali celkem 625 žádostí a více než 62 milionů korun je již proplaceno. „Na konci dubna se bude také vyhlašovat druhá výzva první vlny kotlíkových dotací, v níž se bude rozdělovat dalších více než 8 milionů korun na pořízení kotlů výhradně na biomasu nebo na tepelná čerpadla,“ uvedl náměstek hejtmanky Dalibor Blažek.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 6. 4. 2017 - 08:54