Domů Aktuality Karlovarský kraj znovu spouští projekt na zabezpečení škol

Karlovarský kraj znovu spouští projekt na zabezpečení škol

Nová krajská koalice projekt "Zabezpečení škol a školských zařízení zřizovaných Karlovarským krajem" připravený předchozím vedením v listopadu loňského roku pozastavila, nyní v něm bude pokračovat v pozměněné podobě. Bezpečnostní systémy chce kraj vybrat ve veřejné soutěži pro všechny školy centrálně, součástí projektu je také školení a příprava studentů a pedagogů na krizové situace. 
​„Projekt na zabezpečení krajských středních škol jsme pozastavili, abychom prověřili jeho účelnost a efektivnost. Každá škola měla soutěžit vlastní kamerový systém, což nám přišlo nehospodárné a do budoucna nefunkční. Kraj tak nově vypíše centrální výběrové řízení jak na pořízení bezpečnostních kamer, tak na docházkové a kartové systémy,“ uvedl náměstek hejtmanky Petr Kubis. Předchozí vedení kraje už v loňském roce do projektu vložilo 15 milionů korun, na letošek bylo v rozpočtu kraje na zabezpečení škol vyhrazeno 14 milionů korun.

Kamerové systémy bude možné dálkově spravovat a údaje z docházkových systémů poputují do centrální krajské evidence. Aktuální počty dětí v krajských středních školách by tak mělo být možné zjistit přímo z krajského úřadu. „Povedeme také diskuzi s městskými policiemi, zda by bylo možné zapojit venkovní kamery na školách do městských kamerových systémů," doplnil Petr Kubis. Nové zabezpečení bylo zavedeno již například v Integrované střední škole technické a ekonomické Sokolov, Střední škole stravování a služeb Karlovy Vary nebo ve Střední škole logistické Dalovice.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 31. 3. 2017 - 11:46