Domů Aktuality V Těšovicích si hejtmanka prohlédla obec a setkala se s občany

V Těšovicích si hejtmanka prohlédla obec a setkala se s občany

​V posledním březnovém týdnu hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová v rámci svých cest do obcí v našem regionu navštívila Těšovice u Sokolova. Se starostou Jiřím Halbrštátem probrali témata, která trápí těšovické obyvatele. Starosta připomněl problém obce s pokácením 150 let starého jasanu, jež proběhlo i přes nesouhlas obecního úřadu v loňském roce. Dále upozornil na ekologickou zátěž přímo ve středu obce v blízkosti dětského hřiště. 

Jde o budovu s vysokým obsahem azbestu ohrožující zdraví místních občanů. Vzhledem k tomu, že jde ale o tzv. černou stavbu, obci se dlouhodobě nedaří přimět stavební úřad ani jiné instituce, aby bylo možné objekt zlikvidovat. Hejtmanka přislíbila, že hned pověří řešením situace krajského radního pro životní prostředí. Společně si pak prohlédli prostranství, kde chce obec vybudovat klidovou zónu pro akce, jako je pálení čarodějnic nebo hry rodičů s dětmi. Prošli také místa, kde vznikají černé skládky. 

„Jsem ráda, že si občané Těšovic​ udělali čas na společné setkání. Informovala jsem je například o tom, že po dlouhých pěti letech, kdy z dosud neznámého důvodu nemohly létat vrtulníky vojenské záchranky na heliport karlovarské nemocnice, konečně letečtí záchranáři na heliportu přistávají. Plánujeme ještě osvětlení této plochy, které také nikdo neřešil, přitom je samozřejmé, že bude v případě záchrany zdraví a života lidí vrtulník přistávat i v noci. Hovořili jsme také o tom, že kraj nechal zavést lékárenskou pohotovost v karlovarské a chebské nemocnici v době svátků, protože kvůli změně zákona zůstávají v těchto dnech zavřeny nejen velké hypermarkety, ale také lékárny, jež v těchto obchodních centrech měly otevřeno do večerních hodin,“ uvedla Jana Vildumetzová. 


Hejtmanka také vysvětlila, že jednala s ministrem dopravy o znepoplatnění obchvatu Sokolova, k němuž by mělo dojít nejdéle od příštího roku, i o přípravě projektu Senior pasů, které budou zahrnovat podíl kraje na hrazení dálniční známky. Diskutovalo se  o dražších cenách jízdného v městské autobusové dopravě nebo o zhoršujícím se stavu stále ještě zánovního povrchu dálnice D6. Setkání zpestřil svým vystoupením malý recitátor, který se probojoval do krajského kola recitační soutěže.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 28. 3. 2017 - 15:42