Domů Aktuality ​Prezident republiky zahájil návštěvu Karlovarského kraje

​Prezident republiky zahájil návštěvu Karlovarského kraje

​Na třídenní návštěvu Karlovarského kraje dnes přijel prezident republiky Miloš Zeman spolu s paní Ivanou Zemanovou. Jeho první kroky vedly na krajský úřad, kde se setkal se členy zastupitelstva, starosty měst a obcí a vybranými představiteli cestovního ruchu.


Před budovou krajského úřadu čekala na prezidentský pár hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. Součástí přivítání bylo i hudební vystoupení lidové kapely Old Boys z Děpoltovic, která si pro tuto výjimečnou událost připravila originální písničku. Zastupitelský sál krajského úřadu byl již do posledního místa obsazený. Úvodní slovo patřilo hejtmance, která připomněla regionální témata, o nichž by chtěla s prezidentem mluvit, mimo jiné i o nedokončené dálnici D6. Následoval projev prezidenta. „Prezident může samozřejmě přijet do libovolného kraje s úsměvem a říkat, to jsem rád, že vás vidím, a zase odjet. A i když nemá takové kompetence jako premiér, přece jenom může kraji alespoň v něčem pomoci,“ uvedl prezident.

Během projevu hlava státu hovořila o zadlužené obci Prameny, o zamítavém postoji bývalého vedení Karlovarského kraje k ruskému investorovi či o úbytku obyvatel v regionu. Připomněla, že má zájem na tom, aby se zde rozvíjely čínské investice a aby k nám jezdili nejenom čínští turisté, ale i pacienti. S rozvojem cestovního ruchu úzce souvisí také obnova památek. V této souvislosti pochválila příkladnou obnovu hradu Hartenberg a na adresu krajského města si neodpustila kritiku za údajný nezájem o opravu Císařských lázní.

V následující diskuzi prezident odpovídal na otázky zastupitelů a starostů, které se týkaly například kritického nedostatku zdravotních sester v nemocnicích a nutné změny jejich vzdělávání. Poděkování se mu dostalo za podporu hospicové péče. Velká část debaty pak byla věnována tématu pěstounské péče a nedostatečnému finančnímu ohodnocení pěstounů.

Kromě zápisu do kroniky proběhlo v závěru setkání i vzájemné předání darů. Prezident si z Karlovarského kraje odveze krásné historické sáně, které pocházejí z jeho milované Vysočiny. Hejtmanka od hlavy státu dostala slivovici, lánský med a houby. Poté se prezident setkal s vybranými představiteli cestovního ruchu a odjel na slavnostní oběd pořádaný hejtmankou do Becherplatzu. Odpoledne jej ještě čeká prohlídka společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka a návštěva Ostrova, kde bude diskutovat s občany.

Fotografie z návštěvy prezidenta si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 1. 3. 2017 - 14:06