Domů Aktuality Kraj bude dál pokračovat v jednání se zdravotníky

Kraj bude dál pokračovat v jednání se zdravotníky

​Se sestrami z nemocnic v kraji se během včerejšího jednání krajského zastupitelstva sešla hejtmanka Jana Vildumetzová. Ujistila je, že kromě 10 milionů korun, které zastupitelé schválili na mzdy zdravotníků, a desetiprocentního navýšení od března na základě nařízení vlády, bude kraj dál hledat cestu, jak zlepšit personální situaci jednotlivých oddělení.

„Chápu, že sestřičky, které mají mnoho přesčasových hodin a na některých odděleních je jich čím dál méně, mají obavy, že kraj sice přidá peníze na mzdy, ale dál se situací zabývat nebude. Proto jsem se s nimi domluvila na dalším společném jednání za přítomnosti krajského radního Jana Bureše. Budeme diskutovat o možnosti, jak personální situaci postupně zlepšovat,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Kromě 10 milionů korun z krajského rozpočtu, které musí management Karlovarské krajské nemocnice​ využít výhradně na mzdy středního zdravotnického personálu, informovala hejtmanka Jana Vildumetzová také o další formě navýšení peněz pro sestry. „Připravuje se speciální dotační program ministerstva zdravotnictví, který je určen k navýšení platů sester v regionálních nemocnicích, jež pracují na lůžkových odděleních ve směnném provozu. Od července by si měla každá z těchto sester v rámci programu přilepšit na mzdě o 2 tisíce korun. Celkem stát vyčlení 400 milionů korun, což by mělo plně pokrýt všechny požadavky,“ vysvětlila hejtmanka.

Jak uvedl krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš, v následujícím období bude v kontaktu s vedením Karlovarské krajské nemocnice i se zdravotníky, aby dohlédl na převedení krajských peněz právě do mezd. „Sestry i ostatní střední zdravotnický personál si to velmi zaslouží, protože mají obrovskou zodpovědnost a jejich práce je náročná po všech stránkách,“ dodal radní.

Hejtmanka Jana Vildumetzová bude i nadále jako předsedkyně Asociace krajů ČR spolu s ostatními hejtmany řešit s vládou systém, jakým by se v budoucnu peníze pro zdravotníky navyšovaly. V současné době totiž peníze v úhradové vyhlášce i přes proklamace ministra zdravotnictví na desetiprocentní navýšení bohužel nestačí.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 24. 2. 2017 - 14:59